Müsli po domácku

Vytvořte si müsli podle vlastní chuti. Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete připravovat stále nové kombinace. Uvidíte, že se do domácího müsli zamilujete.
Müsli je velmi často doporučovaná snídaně a nebo přesnídávka. Stačí ho zamíchat do jogurtu, do mléka a hodnotná svačinka je na světě. Na trhu je velký výběr müsli, různé příchutě, různé typy. Ale bohužel ne všechny se dají označit, jako vhodné pro naše zdraví. V dnešní době se přidává do müsli velké množství přidaného cukru a mnohdy je v něm obsaženo i hodně tuku, zvlášt v těch zapečených a křupavých, po kterých šahá většina z nás. Proto jsem se rozhodla uveřejnit recept, pomocí kterého si müsli můžete vyrobit sami. Budete vědět, jaké množství čeho tam dáváte a navíc si ho můžete připravit dle své chuti. Fantazii se meze nekladou. A uvidíte, že se do něj zamilujete.
Ingredience
- sáček ovesných vloček
- pár kapek rostlinného oleje
- několik lžic medu
- třtinový cukr (nemusí být)
Přísady:
- ořechy
- semínka
- kokos
- sušené ovoce (rozinky, meruňky, švestky, jablka, brusinky…)
- kousky hořké čokolády (70 % kakaa a více)
- (ideální je studentská směs např. Alnatura)
Postup
Postup:
Na větši plech nasypeme ovesné vločky. Ty zakapeme trošku olejem a přidíme 2-3 lžíce medu. Přidáme ořechy, semínka, kokos a pečeme v troubě asi při 140°C zhruba 1 hodinu. Občas směs zamícháme (nesmí hnědnout!). Omyté sušené ovoce (můžeme nakrájet na kostičky nebo nechat celé) přidáme k vločkám. Ale troubu už vypneme a necháme v ní müsli vystydnout. Ovoce se nesmí péct, zhořklo by.
Vyzkoušejte tyto kombinace:
- Müsli s kokosem + mandle a meruňky
- Müsli s vlašskými ořechy + švestky a sezamová semínka
- Jednoduché müsli – jen samotné vločky s rozinkami
- Slavností müsli – se vším možným exotickým ovocem a semínky, ořechy
Rada:
Přesný poměr oleje a medu musíte vychytat sami. Při pečení nikdy nepoznáte, kdy je už hotovo a kolik tam toho je správně, poznáte to, až vystydne. Správně upečené müsli musí být mírně křupavé, slepené do hrudek, nesmí být hnědé, jen zlatavé.
Často se vyskytují i recepty na domácí müsli se salkem, místo oleje. Jelikož je salko zahuštěné slazené mléko, doporučuji jeho použití těm, co si nehlídají svoji linii.
zuzka
Skvělý recept! Můžu se zeptat na trvanlivost toho musli – je stejna jako tech vlocek? Dekuji!
Bc. Sandra Schmidová
Přiznám se, že o té to informaci nic nevím. Jen hrozí, že při zahřívání medu (udává se nad 46 stupňů) způsobuje rozklad cenných látek obsažených v medu (enzymů). Med tak ztratí mnohé zdraví prospěšné vlastnosti. Ale stále v něm zůstávají minerální látky a stopové prvky, což např. rafinovaný cukr nemá.
Honza
Zdravím Vás, přátelé zdravé výživy,
Váš recept na müsli zní lákavě, určitě ho vyzkouším,
jen k němu mám malou poznámku, a to, že z medu
se při jeho tepelné úpravě, cca nad 40°C uvolňují toxické
látky, což pro takto zdravé jídlo není podle mého žádoucí
Můj zdroj? Ájurvéda.
Přeji hodně úspěchů a těším se na další skvělé recepty,
Honza