Müsli po domácku

Vytvořte si müsli podle vlastní chuti. Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete připravovat stále nové kombinace. Uvidíte, že se do domácího müsli zamilujete.

Müsli je velmi často doporučovaná snídaně a nebo přesnídávka. Stačí ho zamíchat do jogurtu, do mléka a hodnotná svačinka je na světě. Na trhu je velký výběr müsli, různé příchutě, různé typy. Ale bohužel ne všechny se dají označit, jako vhodné pro naše zdraví. V dnešní době se přidává do müsli velké množství přidaného cukru a mnohdy je v něm obsaženo i hodně tuku, zvlášt v těch zapečených a křupavých, po kterých šahá většina z nás. Proto jsem se rozhodla uveřejnit recept, pomocí kterého si müsli můžete vyrobit sami. Budete vědět, jaké množství čeho tam dáváte a navíc si ho můžete připravit dle své chuti. Fantazii se meze nekladou. A uvidíte, že se do něj zamilujete.

Ingredience

  • sáček ovesných vloček
  • pár kapek rostlinného oleje
  • několik lžic medu
  • třtinový cukr (nemusí být)

Přísady:

  • ořechy
  • semínka
  • kokos
  • sušené ovoce (rozinky, meruňky, švestky, jablka, brusinky…)
  • kousky hořké čokolády (70 % kakaa a více)
  • (ideální je studentská směs např. Alnatura)

Postup

Postup:

Na větši plech nasypeme ovesné vločky. Ty zakapeme trošku olejem a přidíme 2-3 lžíce medu. Přidáme ořechy, semínka, kokos a pečeme v troubě asi při 140°C zhruba 1 hodinu. Občas směs zamícháme (nesmí hnědnout!). Omyté sušené ovoce (můžeme nakrájet na kostičky nebo nechat celé) přidáme k vločkám. Ale troubu už vypneme a necháme v ní müsli vystydnout. Ovoce se nesmí péct, zhořklo by.

Vyzkoušejte tyto kombinace:

  • Müsli s kokosem + mandle a meruňky
  • Müsli s vlašskými ořechy + švestky a sezamová semínka
  • Jednoduché müsli – jen samotné vločky s rozinkami
  • Slavností müsli – se vším možným exotickým ovocem a semínky, ořechy

Rada:

Přesný poměr oleje a medu musíte vychytat sami. Při pečení nikdy nepoznáte, kdy je už hotovo a kolik tam toho je správně, poznáte to, až vystydne. Správně upečené müsli musí být mírně křupavé, slepené do hrudek, nesmí být hnědé, jen zlatavé.

Často se vyskytují i recepty na domácí müsli se salkem, místo oleje. Jelikož je salko zahuštěné slazené mléko, doporučuji jeho použití těm, co si nehlídají svoji linii.

Komentáře

3 komentáře
  1. zuzka

    • 30. 7. 2015 v 10:08

    Skvělý recept! Můžu se zeptat na trvanlivost toho musli – je stejna jako tech vlocek? Dekuji! :)

    • 20. 1. 2011 v 19:56

    Přiznám se, že o té to informaci nic nevím. Jen hrozí, že při zahřívání medu (udává se nad 46 stupňů) způsobuje rozklad cenných látek obsažených v medu (enzymů). Med tak ztratí mnohé zdraví prospěšné vlastnosti. Ale stále v něm zůstávají minerální látky a stopové prvky, což např. rafinovaný cukr nemá.

  2. Honza

    • 19. 1. 2011 v 23:50

    Zdravím Vás, přátelé zdravé výživy,

    Váš recept na müsli zní lákavě, určitě ho vyzkouším,
    jen k němu mám malou poznámku, a to, že z medu
    se při jeho tepelné úpravě, cca nad 40°C uvolňují toxické
    látky, což pro takto zdravé jídlo není podle mého žádoucí :)

    Můj zdroj? Ájurvéda.

    Přeji hodně úspěchů a těším se na další skvělé recepty,

    Honza