Nadýchaný květákový nákyp bez mouky

Po Vánocích Vám přinášíme tip na odlehčený recept z květáku, ve kterém se nachází malé množství sacharidů, bílkovin a skoro žádný tuk. Květák je výborným zdrojem beta-karotenu, vitaminů B, E a velkého množství vit C, obsahuje vápník, hořčík, železo, chrom…aj.

Stejně jako ostatní brukvovité zeleniny obsahuje květák antikarcinogeny, je tedy dobrou prevencí proti rakovině. Květák je diuretikum a pročišťovač, urychluje vylučování přebytečné vody z tkání / edémy / a odpadních látek z metabolismu.

Ingredience

  • 1 středně velký květák / zhruba 700 g /
  • 250 g delikatesní uzené pečeně Dulato 97 % vepřové pečeně s 3 % tuku – Lidl / nebo kvalitní šunku /
  • 3 vejce
  • 100 ml kvalitního olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, malou cibuli / nemusí být /
  • sůl, pepř, majoránka

suroviny

Postup

Květák omyjte a nastrouhejte nahrubo na struhadle spolu s cibulí / můžete květák i cibuli také rozsekat mixérem/. Na struhadle nahrubo nastrouhejte také uzenou pečeni nebo ji nakrájejte na malé tenké nudličky. Do směsi přidejte žloutky, olej, sůl, pepř, majoránku, prolisovaný česnek a promíchejte.

Nakonec přidejte sníh z bílků a hotové těsto nalijte do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Okraje zapékací misky vymažte zlehka olejem.

směs

Nákyp dejte péct na 40 minut do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Jako přílohu doporučujeme vařený brambor a oblohu ze zeleniny, kterou máte doma při ruce.

Přejeme Vám dobrou chuť.