Rajčatovomasové lasagne na lehko

rajčatové lasagne

Pro všechny, kdo rádi vaří a chtějí jíst zdravěji. Aneb ukázka, že vše se dá „odlehčit“, aniž by jsme ochudili chuťové buňky. Zdravé stravování je také o pestrosti, proto se nebojte zkoušet a experimentovat.

Ingredience

  • balení lasagní 250 g – ideálně koupit již předvařené

Rajčatovomasová omáčka

  • mleté maso 500 g – doporučuji hovězí s obsahem tuku do 10 % (či koupit hovězí zadní maso a sami si ho pomlít)
  • 2 balení krájených rajčat (Valfrutta)
  • cibule
  • sůl, pepř
  • lístky bazalky

Smetanovosýrová omáčka

  • 1 balení zakysané smetany extra light od Yoplait 8 %
  • 50 g eidamu 30 % t.v.s.
  • pepř

Na zapečení

  • sýr Krolewski light 20 % t.v.s (může být i mozzarella light dle chuti)

Postup

Nakrajíme si na kousky cibuli a dáme zpěnit na pánvičku, kterou jen slabě potřeme rostlinným olejem (ideálně rozetřít ubrouskem). Po chvíli přidáme na pánvičku i mleté maso a mícháme dokud se maso „nezatáhne“. Následně přidáme k masu krájená rajčata, opepříme, malinko posolíme a necháme tak cca 15 minut dusit. Můžeme přidat i natrhané lístky bazalky.

Během této doby si připravíme ještě smetanovo-sýrovou omáčku, kdy na mírně zahřáté pánvi smícháme zakysanou smetanu extra light a nastrouhaný eidam a necháme rozpustit. Přidáme trošku pepře. Jakmile je sýr rouzpuštěn a omáčka se pěkně „táhne“, je hotovo.

Dále si vytřeme plech či zapékací mísu, kde chceme lasagně zapékat, opět troškou rostlinného oleje, aby se lasagne nepřichytily.
Nyní už přijde pouze vrstvení připravených omáček.

Na dno zapékací mísy si dáme trošku rajčatové omáčky (bez masa), aby se lasagne mohly pořádně nasát a během zapékaní v troubě změkly. Na omáčku již skládáme vrstvu lasagní, dále dáme rajčatovouomáčku s masem (omáčkou nešetříme) a nakonec zalijeme smetanovosýrovou omáčkou. Dále přijde opět vrstva lasagní, masová směs a sýrová omáčka…to opakujeme dokud máme lasagne a omáčky. (Z uvedených ingrediencí mi vyšly 4 vrstvy lasagní a 4 vrstvy omáček). Poslední vrstva by měla být omáčková a na závěr ještě doporučuji hustě pokrýt sýrem (např. Krolewski light či namíchat i s mozzarelou light). Stačí po plátcích, ale může být i nastrouhaný.

Poslední úsek je zapékání lasagní v troubě. Cca 35-40 minut na 180 stupňů.
Dobrou chuť

Komentáře

3 komentáře
    • 14. 11. 2015 v 19:33

    Samozřejmě, že výběr je na Vás dle chuti. My volíme sýry s nižším množstvím tuku – což zrovna parmezán ani gouda nemají. (Ačkoliv už i Gouda existuje s nižší tučností :).)

    • 10. 11. 2015 v 17:19

    ahoj,
    je tam lepší dát eidam nebo raději jiný tvrdý sýr? Co parmazán nebo gouda?

    děkuji
    Bára

  1. Kačka

    • 28. 1. 2013 v 18:11

    Ahoj, prosím tě kde jsi koupila tu zakysanou smetanu. Děkuju předdem za odpověď :-)