Odlehčené lasagne

Chcete jíst zdravě a myslíte, že lasagne do zdravého jídelníčku nepatří? Omyl… zkuste naši odlehčenou verzi a nemusíte si je odpírat.

Typický recept na lasagne se neobejde bez mletého masa a často i bez smetany. To ale není pro zdravý jídelníček zrovna nejlepší volba. Ale není proč si lasagne odpírat, stačí zaměnit pár surovin a odlehčená forma oblíbeného zapečeného italského pokrmu je na světě.

Ingredience

  • 300 g kuřecích prsou
  • 400 g brokolice (hodí se i mražená)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 ml rajčatového protlaku
  • oregáno
  • 10 plátků lasagní
  • 20 dkg tvrdého sýru (eidam 30% tuku v sušině)
  • 10 dkg mozzarelly light
  • olivový olej
  • bylinno-česneková sůl
  • mletý černý pepř

Postup

Růžičky brokolice uvaříme v páře (4-5 minut). Nakrájené kostky kuřecího masa osmažíme na olivovém oleji s nadrobno nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Ochutíme kořením, přidáme trochu protlaku a vaříme 2 minuty. Část rajčatového protlaku nalijeme do formy na pečení, přikryjeme vrstvou lasagní, přidáme přibližně polovinu masa a brokolice, posypeme sýrem. Pak přidáme další vrstvu lasagní, maso a brokolici a přelijeme zbytkem omáčky a zasypeme zbytkem sýra. Nakonec přidáme poslední vrstvu lasagní, na kterou rozložíme plátky mozzarelly. Připravenou formu pečeme 30 minut ve vyhřáté troubě (160 °C).

Vegetariánská úprava

Pro ty, co nekonzumují maso se dají tyto lasagne připravit úplně stejně, jen bez použití masa. Místo něj můžou do rajčatového protlaku zamíchat další druhy zeleniny, hub, luštěnin.