Odlehčený adventní štrůdl

Blíží se 1. adventní neděle a Vy jistě přemýšlíte nad tím, čím provonět domov a navodit vánoční atmosféru. Zapalte si první svíčku a dejte si náš jablky a skořicí provoněný štrůdl.
Ingredience
Na 3 záviny:
těsto:
- 200 g hladké mouky špaldové
- 200 g hladké mouky bílé
- 80 g hery máslové / nebo másla /
- 2 žloutky / bílky zvlášť na potření závinů před pečením /
- 125 ml nealkoholického piva
náplň:
- 50 g hery máslové
- 120 g strouhanky / může být z celozrnného pečiva /
- přibližně 10 středně velkých nastrouhaných jablek / 1,3 kg /
- 3 polévkové lžíce třtinového cukru / možno nahradit medem nebo javorovým sirupem /
- mletá skořice
- 100 g mandlí nebo vlašských ořechů / nemusí být /
- 50 g nesířených rozinek / zdravá výživa /
Postup
Nejprve si připravíme těsto z mouky, másla, žloutků a piva.
Na náplň si nastrouháme jablka na hrubé straně struhadla a vymačkáme z nich nad sítem šťávu, aby nám ze závinu při pečení nevytékala, a závin nebyl příliš mokrý. Připravíme si další suroviny na náplň.
Nyní rozdělíme těsto na 3 stejné díly a na pomoučené ploše vyválíme 3 obdélníky do tenka. Odvážíme 50 g hery a každý z dílů potřeme 1/3 tuku, 1/3 odvážené strouhanky, 1/3 nastrouhaných jablek, posypeme 1 lžící třtinového cukru, vydatně okořeníme voňavým kořením skořice, rozinkami a případně oříšky nebo mandlemi.
Záviny smotáme, položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme bílkem a posypeme mandlemi nebo třtinovým cukrem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 30 minut do zhnědnutí těsta.
Pokud víte, že všechny záviny nesníte do 3 dnů, je vhodné závin uložit do mrazničky, a po rozmrazení ho ohřát v troubě. Závin je jako čerstvý a Vy máte bez práce dezert pro nečekanou návštěvu.
Krásný 1. adventní víkend Vám přeje Vaše VIVIENTE.