Odlehčený adventní štrůdl

Blíží se 1. adventní neděle a Vy jistě přemýšlíte nad tím, čím provonět domov a navodit vánoční atmosféru. Zapalte si první svíčku a dejte si náš jablky a skořicí provoněný štrůdl.

Ingredience

Na 3 záviny:

těsto:

  • 200 g hladké mouky špaldové
  • 200 g hladké mouky bílé
  • 80 g hery máslové / nebo másla /
  • 2 žloutky / bílky zvlášť na potření závinů před pečením /
  • 125 ml nealkoholického piva

náplň:

  • 50 g hery máslové
  • 120 g strouhanky / může být z celozrnného pečiva /
  • přibližně 10 středně velkých nastrouhaných jablek / 1,3 kg /
  • 3 polévkové lžíce třtinového cukru / možno nahradit medem nebo javorovým sirupem / 
  • mletá skořice
  • 100 g mandlí nebo vlašských ořechů / nemusí být /
  • 50 g nesířených rozinek / zdravá výživa /

sur štru

Postup

Nejprve si připravíme těsto z mouky, másla, žloutků a piva.

Na náplň si nastrouháme jablka na hrubé straně struhadla a vymačkáme z nich nad sítem šťávu, aby nám ze závinu při pečení nevytékala, a závin nebyl příliš mokrý. Připravíme si další suroviny na náplň.

Nyní rozdělíme těsto na 3 stejné díly a na pomoučené ploše vyválíme 3 obdélníky do tenka. Odvážíme 50 g hery a každý z dílů potřeme 1/3 tuku, 1/3 odvážené strouhanky, 1/3 nastrouhaných jablek, posypeme 1 lžící třtinového cukru, vydatně okořeníme voňavým kořením skořice, rozinkami a případně oříšky nebo mandlemi.

Záviny smotáme, položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme bílkem a posypeme mandlemi nebo třtinovým cukrem.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 30 minut do zhnědnutí těsta.

Pokud víte, že všechny záviny nesníte do 3 dnů, je vhodné závin uložit do mrazničky, a po rozmrazení ho ohřát v troubě. Závin je jako čerstvý a Vy máte bez práce dezert pro nečekanou návštěvu.

Krásný 1. adventní víkend Vám přeje Vaše VIVIENTE.