Odlehčený cheesecake

Tradiční cheesecake má přece jen ne příliš vhodné nutriční složení, takže zde nabízíme variantu pro všechny, kteří si chtějí pochutnat a ještě mít dobrý pocit :-).

Celý cheesecake má okolo 1200 g, kdy na jeden cca 100 g kousek vychází nutriční složení:

  • Energie: 700 kJ
  • Bílkoviny: 9 g
  • Sacharidy: 20 g
  • Tuky: 6 g

Kdy k cheesecake doporučuji ještě cca 100 – 150 g ovoce dle chuti (jahody, lesní plody, borůvky, mandarinky, ananas…).

A svačinka je na světě!

Ingredience

 Na korpus:

  •  200 g Bebe sušenek (pro barevný efekt jsme volili kakaové)
  •  cca 30 ml mléka (klidně nízkotučné, je zde jen pro navlhčení sušenek) / může být i sójový nápoj

Na náplň:

  • 2 x 250 g nízkotučný tvaroh
  • 500 g bílého jogurtu ( okolo 3% tuku na 100 g)
  • 2 celá vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru (20 g)
  • 3 lžičky bramborového škrobu
  • špetka soli

ingredience cheesecake

Pomůcky:

  • kulatá dortová mísa (naše měla průměr 26 cm)
  • mísa na smíchání náplně
  • ponorný mixér

Postup

Korpus:

Bebe sušenky či jiné celozrnné sušenky velmi dobře rozdrtťe na malé kousky, které rozsypte na dno dortové formy. Tuto suchou drť pokropte mlékem, aby vám z toho vznikla jednolitá kaše. Avšak ne, aby kousky v mléce plavaly. Spíše je spojily a vytvořily těsto. Těsto můžete trošku vytlačit i do boků formy.

Toto těsto dejte na 10 min do předehřáté trouby na 180 stupňů upéct.

Náplň:

V míse smíchejte tvarohy, jogurt, vejce, cukry, škrob i špetku soli a vše rozmixujte např. ponorným mixérem. Není nic jednoduššího :-).

Tuto směs nalijte na upečený korpus do dortové formy a dejte opět do trouby. Tentokrát již na delší dobu – cca 60 min, kdy stačí teplota 150 stupňů.

Doporučuji umístit ještě pod mřížku v troubě nádobu s vodou, kvůli sušenkovému korpusu.

Poznáte, že je hotovo až okraje budou do zlata a už se pomalu budou oddělovat do formy.

Po vytažení z trouby nechte cheesecake chvíli zchladit na vzduchu.

Poslední etapa je již dát ho „dotuhnout“ do lednice. Stačí cca 2 hodinky.

A nakonec ho jen dozdobit ovocem a můžeme podávat.

cheesecake

Komentáře

6 komentářů
  1. Káťa

    • 9. 4. 2017 v 11:48

    Nelinečko, já jsem ho dělala už 2x bez škrobu a byl pokaždé skvělý a držel.

  2. Káťa

    • 8. 3. 2017 v 20:26

    Mohla bych místo cukru použít agávový sirup?

  3. Nelinečka

    • 7. 11. 2015 v 18:45

    Tak cheesecake se nepovedl, byl moc ridky,zadna pevna konzistence,bohuzel ten skrob tam byt asi musel…

    • 5. 11. 2015 v 22:04

    Dobrý den, dá se zakoupit např. v Lidlu za pár korun. Ale cheesecake bude držet i bez něj :). Takže není třeba jej nahrazovat.

  4. Nelinečka

    • 3. 11. 2015 v 21:07

    Dobrý den, mohu vynechat škrob, který doma nemám a případně, čím ho nahradím? Děkuji :)

  5. Anonym

    • 24. 4. 2015 v 18:26

    lahodný cheesecake