Ořechový chléb

Jste milovníkem ořechů nebo Vám zbyly ještě ořechy a nevíte, co s nimi? Nabízíme Vám recept, kde je zužitkujete a navíc si moc pochutnáte. Chléb, který se dá jíst samotný, jak je dobrý.

Recept, který vám pomůže zužitkovat vlašské ořechy do výtečného chleba. Místo ovesných vloček, které se v receptu vyskytují může dát i jakákoliv jiná semínka a nebo je zcela vynechat. Příprava chleba je zdlouhavější díky kynutí, ale výsledek stojí za to.

Ingredience

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • špetka cukru
  • asi 300 ml vody
  • 50 g ovesných vloček
  • 50 g sekaných vlašských ořechů
  • sůl

Postup

Mouky prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme špetku cukru, zalijeme částí vlažné vody, promícháme a necháme vzejít kvásek. Mezitím zbylou vodou zalijeme ovesné vločky a necháme je nabobtnat.

Do mísy s kváskem přidáme nabobtnalé ovesné vločky, sekané vlašské ořechy, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 30 minut kynout. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, necháme ještě krátce kynout a pak na povrchu ostrým nožem naznačíme mřížku. Přesuneme na plech, kam jsme umístili pečící papír a vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut při teplotě 190°C.

O droždí se můžete dočíst v článku Droždí (kvasnice).