Originální toustová roláda

Tousty můžete jednoduše namazat, ozdobit sýrem, šunkou a zeleninou. …a nebo z úplně stejných surovin můžete připravit úžasnou roládu, u které se vám budou na první pohled „sbíhat sliny“. Její jednoduchou přípravu můžete využít třeba právě v nadcházejících velikonočních dnech.
Ingredience
- 1 kus toustového chleba / nejlépe celozrnného s min. 6 g vlákniny na 100 g /
- 100 g pomazánkového másla (či využít z Lidla light cheese cream s 5% tuku na 100 g)
- 125 g odtučněného tvarohu / polovina vaničky /
- 200 g zakysané smetany / pokud možno s 8 % tuku /
- 1 dcl mléka
- 150 g šunky / s min 80 % masa /
- 100 g sýr eidam 30 % t.v.s.
k dozdobení a dochucení / nemusí být a lze libovolně zaměnit /:
- kečup na potření – nemusí být
- pažitku
- sekané mandličky nebo jiné oříšky
- několik cherry rajčátek na ozdobení
pomůcky na přípravu:
- pečící papír
- alobal
Postup
Z toustového chleba odkrojíme okraje dle obrázku / okraje můžeme využít jako tyčinky na stůl – pokapat olejem, počesnekovat, posypat sýrem a ogrilovat /.
Na stůl si rozprostřeme pečící papír. Každý plátek toustu pokapeme z jedné strany mlékem a touto mokrou stranou položíme na pečící papír. Tousty pokládáme do čtverce 4 tousty vedle sebe a 4 tousty pod sebe.
Horní část toustů potřeme zakysanou smetanou.
Nyní si vytvoříme pomazánku z tvarohu, pomazánkového másla, pažitky a lehce osolíme. Pomazánku rozdělíme na třetiny a 1/3 natřeme na tousty. Na pomazánku rozložíme vedle sebe kolečka šunky a opět natřeme druhou třetinku pomazánky. Další vrstva může a nemusí být kečup a následně posypeme nastrouhaným sýrem. Nyní roládu necháme 10 minutek navlhnout / lépe se roluje /. Srolujeme, utáhneme a zabalíme do alobalu, vložíme do lednice a necháme 3 hodinky uležet.
Po třech hodinkách roládu rozbalíme, potřeme poslední částí pomazánky a můžeme libovolně nazdobit – pažitkou, rozemletými oříšky, různě barevnou zeleninou. Na chvilku ještě vložíme do lednice a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Eva Nosavcovová
Skvělý recept,roláda měla velký úspěch.