Originální toustová roláda

Tousty můžete jednoduše namazat, ozdobit sýrem, šunkou a zeleninou. …a nebo z úplně stejných surovin můžete připravit úžasnou roládu, u které se vám budou na první pohled „sbíhat sliny“. Její jednoduchou přípravu můžete využít třeba právě v nadcházejících velikonočních dnech.

Ingredience

  • 1 kus toustového chleba / nejlépe celozrnného s min. 6 g vlákniny na 100 g /
  • 100 g pomazánkového másla (či využít z Lidla light cheese cream s 5% tuku na 100 g)
  • 125 g odtučněného tvarohu / polovina vaničky /
  • 200 g zakysané smetany / pokud možno s 8 % tuku /
  • 1 dcl mléka 
  • 150 g šunky / s min 80 % masa /
  • 100 g sýr eidam 30 % t.v.s.

k dozdobení a dochucení / nemusí být a lze libovolně zaměnit /:

  • kečup na potření – nemusí být
  • pažitku 
  • sekané mandličky nebo jiné oříšky
  • několik cherry rajčátek na ozdobení

pomůcky na přípravu:

  • pečící papír
  • alobal

sur

Postup

Z toustového chleba odkrojíme okraje dle obrázku / okraje můžeme využít jako tyčinky na stůl – pokapat olejem, počesnekovat, posypat sýrem a ogrilovat /.

toustyNa stůl si rozprostřeme pečící papír. Každý plátek toustu pokapeme z jedné strany mlékem a touto mokrou stranou položíme na pečící papír. Tousty pokládáme do čtverce 4 tousty vedle sebe a 4 tousty pod sebe.

rozlož.toustu

Horní část toustů potřeme zakysanou smetanou.

Nyní si vytvoříme pomazánku z tvarohu, pomazánkového másla, pažitky a lehce osolíme. Pomazánku rozdělíme na třetiny a 1/3 natřeme na tousty. Na pomazánku rozložíme vedle sebe kolečka šunky a opět natřeme druhou třetinku pomazánky. Další vrstva může a nemusí být kečup a následně posypeme nastrouhaným sýrem. Nyní roládu necháme 10 minutek navlhnout / lépe se roluje /. Srolujeme, utáhneme a zabalíme do alobalu, vložíme do lednice a necháme 3 hodinky uležet.

motání rol

 

rol smotaná

Po třech hodinkách roládu rozbalíme, potřeme poslední částí pomazánky a můžeme libovolně nazdobit – pažitkou, rozemletými oříšky, různě barevnou zeleninou. Na chvilku ještě vložíme do lednice a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

roláda

Komentáře

1 komentář
  1. Eva Nosavcovová

    • 5. 4. 2015 v 21:30

    Skvělý recept,roláda měla velký úspěch.