Osvěžující okurková polévka

V horkých letních dnech má málo kdo z nás chuť na teplou polévku. Co byste ale řekli na polévku, která zasytí a zároveň krásně osvěží. Naše okurková polévka se dá klidně servírovat i s ledem. Pokud ji posypete opečenými krutony z celozrnného pečiva, je to i výborná volba lehké večeře nebo svačiny.

Ingredience

na 4 malé porce nebo na 2 větší porce:

  • 500 ml kysaného podmáslí
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 lžíce kvalitního panenského olivového oleje lisovaného zastudena
  • 1 salátová okurka / pokud máte rádi může být i neoloupaná /
  • sůl, pepř
  • případně ledové kostky

na ozdobení:

  • 2 menší rajčata s částí nastrouhané okurky
  • 1 lžíce kvalitního panenského olivového oleje lisovaného zastudena
  • hrst slunečnicových semínek
  • lístky bazalky

IMG_7915 (2)

Postup

Nejprve rozmixujte ponorným mixérem kysané podmáslí / pokud nemáte mixér, stačí pořádně podmáslím zašejkovat v krabici / s 1 stroužkem prolisovaného česneku a jednou lžící olivového oleje. Osolte, opepřete.

Oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle salátovou okurku. Část okurky dejte stranou na finální ozdobení a zbytek vhoďte do rozmixovaného podmáslí.

Pokud máte led, vhoďte jej do podmáslí s okurkou a dejte vychladit do lednice.

Nakrájejte na malé kousky rajčata a na suché pánvi opražte slunečnicová semínka dokřupava.

Zhruba po hodince / pokud máte v polévce ledové kostky bude doba chlazení kratší / můžete servírovat. Do misky či talíře naběračkou dejte polévku, posypte okurkou, rajčetem, částí semínek. Na polévku pokapejte pár kapiček olivového oleje, posypte troškou soli a pepřem a nakonec ozdobte lístky bazalky.

Dobrou chuť!

Tip: Pokud máte větší hlad nebo budete polévku servírovat spíše jako hlavní chod např. k večeři, posypte polévku nasucho orestovanými celozrnnými krutony a nastrouhaným sýrem.