Ovesné sušenky s brusinkami a čokoládou

Ačkoliv si dnes na trhu již můžeme i ovesné sušenky zakoupit, nikdy nevíme, co v nich vše bývá. Bohužel většina obsahuje velké množství ztužených tuků, a tak i transmastných kyselin. Vyzkoušejte si svoje vlastní inspirované naším receptem.
Tyto sušenky v sobě spojují užitečné s příjemným. Obsahují totiž spoustu vlákniny a díky ovesným vločkám jsou vhodné ke snídani nebo svačinu na cesty a zároveň jsou neuvěřitelně dobré. Obzvlášť moje maminka je miluje a kdykoliv projde kolem plechovky s nimi, jednu nebo dvě s potěšením uloupí.
Doba přípravy
- 30 min. včetně pečení
Ingredience
- 150 g hladké špaldové mouky
- ¾ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky jemné mořské soli
- 115 g rostlinného másla (např. Flora Light)
- 200 g třtinového cukru
- 1 vejce
- ½ lžičky přírodního vanilkového extraktu (prodává např. Marks & Spencer)
- 200 g ovesných vloček
- 135 g sušených brusinek (nesířené)
- 100 g tabulka čokolády, nasekaná na kousky (použijte opravdu kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, od 70 % výše)
Postup
- Mouku prosejeme do mísy a promícháme se skořicí, práškem do pečiva, sodou a solí.
- Máslo vyšleháme s cukrem, poté vešleháme vejce a vanilku a nakonec i suché ingredience. Vmícháme vločky, brusinky i čokoládu a pomocí naběračky na zmrzlinu či lžící klademe na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky těsta, které pečeme při 180°C asi 12 min.
- Po upečení jsou sušenky velmi křehké, necháme je proto na plechu krátce vychladnout, abychom je nepoškodili, a asi po 3 min. je přesuneme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.
- Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, proložené nastříhaným papírem na pečení, aby se nám k sobě sušenky nepřilepily.
Tip:
Sušenky vždy doplňte u svačinky bílkovinou potravinou. Mlékem, jogurtem, tvarohem, popř. kefírem. V tomto případě spíše již bez příchutě, jelikož sušenky cukr obsahují.
ivana
Sušenky jsou skvělé, díky za recept. Zkusila jsem bezlepkovou variantu z mouky z M&S. Stačí přidat méně toho cukru, sladké jsou už brusinky.
Adéla
Sušenky s brusinkami a čokoládou musí být skvělé. Podle švédského receptu si dělám podobné ovesné sušenky, ale místo cukru dávám sladidlo. Jsou taky vynikající, i když jsou bez cukru.
Míša
Sušenky jsou opravdu skvělé. Každý, kdo je ode mne ochutnal chtěl recept :-)