Ovesné sušenky s brusinkami a čokoládou

Ačkoliv si dnes na trhu již můžeme i ovesné sušenky zakoupit, nikdy nevíme, co v nich vše bývá. Bohužel většina obsahuje velké množství ztužených tuků, a tak i transmastných kyselin. Vyzkoušejte si svoje vlastní inspirované naším receptem.

Tyto sušenky v sobě spojují užitečné s příjemným. Obsahují totiž spoustu vlákniny a díky ovesným vločkám jsou vhodné ke snídani nebo svačinu na cesty a zároveň jsou neuvěřitelně dobré. Obzvlášť moje maminka je miluje a kdykoliv projde kolem plechovky s nimi, jednu nebo dvě s potěšením uloupí.

Doba přípravy

  • 30 min. včetně pečení

Ingredience

  • 150 g hladké špaldové mouky
  • ¾ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky jemné mořské soli
  • 115 g rostlinného másla (např. Flora Light)
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • ½ lžičky přírodního vanilkového extraktu (prodává např. Marks & Spencer)
  • 200 g ovesných vloček
  • 135 g sušených brusinek (nesířené)
  • 100 g tabulka čokolády, nasekaná na kousky (použijte opravdu kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, od 70 % výše)

Postup

  • Mouku prosejeme do mísy a promícháme se skořicí, práškem do pečiva, sodou a solí.
  • Máslo vyšleháme s cukrem, poté vešleháme vejce a vanilku a nakonec i suché ingredience. Vmícháme vločky, brusinky i čokoládu a pomocí naběračky na zmrzlinu či lžící klademe na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky těsta, které pečeme při 180°C asi 12 min.
  • Po upečení jsou sušenky velmi křehké, necháme je proto na plechu krátce vychladnout, abychom je nepoškodili, a asi po 3 min. je přesuneme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.
  • Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, proložené nastříhaným papírem na pečení, aby se nám k sobě sušenky nepřilepily.

Tip:

Sušenky vždy doplňte u svačinky bílkovinou potravinou. Mlékem, jogurtem, tvarohem, popř. kefírem. V tomto případě spíše již bez příchutě, jelikož sušenky cukr obsahují.

Komentáře

3 komentáře
  1. ivana

    • 9. 8. 2015 v 15:03

    Sušenky jsou skvělé, díky za recept. Zkusila jsem bezlepkovou variantu z mouky z M&S. Stačí přidat méně toho cukru, sladké jsou už brusinky. ;-)

    • 25. 4. 2014 v 21:12

    Sušenky s brusinkami a čokoládou musí být skvělé. Podle švédského receptu si dělám podobné ovesné sušenky, ale místo cukru dávám sladidlo. Jsou taky vynikající, i když jsou bez cukru.

  2. Míša

    • 13. 6. 2012 v 12:22

    Sušenky jsou opravdu skvělé. Každý, kdo je ode mne ochutnal chtěl recept :-)