Ovesný koláč s letním ovocem

Ovesný koláč si vás získá nejen tím, že lahodí oku, ale také svoji snadnou přípravou a je bez použití tuku. A uvidíte, že to vůbec nevadí. Holt všechno jde, když se chce a zkusí.

Ovesné vločky určitě pravidelně zařazujete do svého jídelníčku. Pokud ne, tak nevíte, o co přicházíte! Již staří Římané, a nejenom oni, před mnoha sty lety znali pozitivní význam ovsa. Zařazením ovesných vloček do vašeho jídelníčku podpoříte svoje zdraví i štíhlou linii. Tak tedy s chutí do nich a dnes si ukážeme, jak z nich upéct chutný koláč.

Ingredience

  • 130 g úplně najemno rozemletých vloček (nebo ovesné mouky – k dostání běžně ve zdravé výživě)

  • 2 vejce

  • špetka skořice

  • vanička nízkotučného tvarohu

  • půl sáčku kypřícího prášku do pečiva

  • 1 hodně zralý banán (klidně úplně černý-tím více bude těsto sladší)

  • třtinový cukr navíc podle chuti

  • 1 lžička vanilkové esence (nemusí být)

  • mléko na rozředění těsta dle potřeby

  • ovoce (jahody, meruňky, borůvky, maliny…)

  • mandlové plátky na posypání

Postup

Nachystáme si dvě nádoby. Jednu na “suché” ingredience, druhou na “mokré”.

Klasickou dortovou či koláčovou formu si vymažeme a vysypeme hrubou moukou.

Smícháme suché ingredience: mouku, skořici a prášek do pečiva. Banán rozmačkáme vidličkou na kaši.

V druhé smícháme vejce, tvaroh, vanilkovou esenci, cukr a přidáme rozmačkaný banán.

Obě směsi důkladně smícháme dohromady a podle potřeby rozředíme mlékem (záleží, jak hutný je tvaroh).

Rovnoměrně rozetřeme do předem připravené formy, poklademe ovocem a posypeme mandlovými plátky.

Pečeme na 180 °C cca 40 minut do zlatova.

Dobrou chuť!

IMG_20150723_165116