Ovesný „mugcake“ z mikrovlnky

Ovesný koláček z mikrovlnky neboli „mugcake“ v poslední době neustále získává na popularitě. A není se čemu divit: je neuvěřitelně dobrý, snadný, rychle připravený a ještě zdravý, protože hlavní ingrediencí jsou jemné ovesné vločky. Dále už je na Vás, jak si svůj koláček dozdobíte. My použili čerstvé ovoce a vanilkový pudink z rýžového mléka.

Ingredience

  • 30-60 g jemných ovesných vloček (může být i více či naopak méně, záleží na velikosti porce a cíli, zda chcete redukovat tuk nebo naopak nabírat svalovou hmotu)

  • 1 vejce

  • ½ hodně zralého banánu (klidně černý, pomačkaný)

  • lžička medu na oslazení (nebo stévie, datlový či agávový sirup…)

  • špetka skořice

  • lžička arašídového či jiného másla (nemusí být)

  • trocha mléka na rozředění (může být i jeho alternativa-rýžové, sojové, ovesné nápoje …)

  • dozdobení dle libosti a fantazie (čerstvé ovoce, řecký jogurt, pudink…)

Postup

  • do nádoby si dáme všechny ingredience kromě těch na dozdobení a rozmixujeme tyčovým mixérem

  • směs dáme do přiměřeně velké mističky/hrnečku a dáme do mikrovlnky na cca 3-4 minuty, hlídáme

  • dortík z misky/hrnečku snadno vyklepneme na talířek, dozdobíme dle libosti

Energie na 1 mugcake z 50 g vloček bez zdobení: 1597 kJ, 16,3 g B, 46,3 g S, 13,3 g T.

Kdo chce, může pro zvýšení obsahu bílkovin přidat do směsi na mugcake proteinový prášek.