Recepty

Celozrnné banánové muffiny s ořechy a semínky

Tyto muffiny jsou díky banánům slaďoučké a krásně vláčné. Skořice a vlašské ořechy jim dávají punc podzimu. Vyzkoušejte na snídani nebo svačinu s bílým jogurtem či tvarohem.

Dezerty

Řízek a špíz ze šmakouna

Šmakoun se vyrábí z čistého vaječného bílku a neobsahuje žádné chemické látky ani konzervanty. Obsahuje minimum kalorií, tuků a sacharidů a naopak větší množství kvalitní živočišné bílkoviny. Někteří tvrdí, že je chuťově nepoživatelný, ale zkusili jste si ho připravit třeba jako řízek nebo špíz?

Hlavní jídla

Domácí rýžovo – kokosové mléko

Pokud máte alergii na bílkovinu kravského mléka (kasein) nebo intoleranci na mléčný cukr (laktózu) a nebo máte jenom chuť na změnu, zkuste si doma vyrobit sami rýžové mléko ovoněné kokosem.

Nápoje

Švestkový koláč s tvarohem a vanilkovým proteinem

Tenhle skvělý švestkový koláč vylepší nejedno zamračené podzimní ráno. Je plný bílkovin díky tvarohu a přidanému proteinovému prášku. Voní po švestkách, mandlích a skořici. Navíc je zcela bez tuku. Co víc si přát.

Dezerty

Voňavá rybí sekaná

Filé z tresky má jemné netučné maso a hodí se jak k obědu, tak jako lehká večeře. Je velmi rychle tepelně připravené a obsahuje pro mnoho z nás nedostatkový jód. Pokud se vám již přejedla klasická verze smaženého rybího filé, zkuste si filé připravit netradičně, třeba jako sekanou vonící po majoránce a česneku.

Hlavní jídla

Hokkaido pomazánka a dresink v jednom

Dýně Hokkaido je pro svoji sladkou a oříškovou chuť výborná právě v pomazánkách. Je nabitá spoustou vitaminů a minerálních látek, ale také vlákninou.

Svačinky

Zapečené brambory s bazalkovým tofu

Tofu je čistě rostlinného původu. Vyrábí se ze sojových bobů pomocí siřidla. Neobsahuje nasycené mastné kyseliny a tedy cholesterol jako maso živočišného původu. Obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin. V kombinací s bramborem, zeleninou, sýrem a bazalkou vytvoříte dokonalou večeři či oběd.

Hlavní jídla

Miniroládky s ovocem

Oslaďte si začátek školního roku mini roládkami, ke kterým je výborné jakékoli měkké ovoce typu jahod, na plátky nakrájených hrušek..atd. Nadýchané těsto a minimum cukru vás nadchne svou lehkostí. Při vychutnávání zavzpomínejte na letní prázdninové zážitky.

Dezerty

Krůtí cop na kari s brokolicovo-květákovým pyré

Kari je směs až 25 druhů koření. Je výrazné žluté barvy a přisuzují se mu léčebné vlastnosti například při vysokém krevním tlaku, při poruchách trávení / které nás v létě často trápí /, při kožních problémech. Má protizánětlivé účinky. Masovým i zeleninovým pokrmům kari koření opravdu dodá zajímavou vůni i chuť.

Hlavní jídla

Křupavé chia krekry

Naše krekry se vejdou do kapsy a jedna hrst denně ať ve sladké, či slané podobě vám dodá minerální látky, vhodné omega-3 mastné kyseliny a vlákninu. Budete mít po ruce vždy dostatečně rychlý a přitom déle trvající příjem energie, ať na cestách, tak u vody.

Svačinky

Raw ovocné knedlíky

Raw food nebo-li vitariánství je forma stravování, u kterého příprava jídel probíhá mixováním, klíčením nebo sušením do 42 stupňů Celsia. Tímto je zachováno maximální množství vitaminů a enzymů důležitých pro trávení. Zkuste si s námi připravit ovocné knedlíky na způsob raw…

Dezerty

Ovesný koláč s letním ovocem

Ovesný koláč si vás získá nejen tím, že lahodí oku, ale také svoji snadnou přípravou a je bez použití tuku. A uvidíte, že to vůbec nevadí. Holt všechno jde, když se chce a zkusí.

Dezerty

Pečený květákový mozek

Co si připravit k lehkému obědu nebo večeři? Zkuste lehký bezlepkový pokrm z květáku, který voní po bylinkách a nebudete se po něm cítit těžce, což se v těchto tropických vedrech bude určitě hodit. Jíst se dá za tepla i za studena, k masu nebo jen tak s tvarohovým dipem ochuceným česnekem.

Hlavní jídla