Recepty

Cuketový nákyp

Díky své jemné chuti je cuketa fantasticky univerzální a dá se připravit na stovky způsobů. V sezóně stojí pár korun a snadno se připravuje – zvlášť když víte, jak na to. Ukážeme si, jak z ní připravit skvělý nákyp.

Hlavní jídla

Polenta jako příloha nebo jako pizza?

Polenta je kukuřičná krupice, která je výbornou alternativou pšeničné krupice pro ty, kteří mají celiakii. Je dobře stravitelná, skvěle zasytí a je plná vitaminů a minerálních látek. Použít ji můžete jako hlavní chod na slano, na sladko, i jako přílohu ke všem druhům masa či např. k tofu.

Hlavní jídla

Domácí ledová káva a ledová tříšť

Domácí přípravou můžete klasickou podobu ať ledové kávy nebo ledové tříště docílit ještě větší chuťové slasti při nižší kalorické hodnotě.
Snižte množství cukru nebo ho úplně nahraďte přírodní stévií, smetanu zaměňte za mléko a do tříště dejte čerstvé kousky ovoce…

Nápoje

Osvěžující okurková polévka

V horkých letních dnech má málo kdo z nás chuť na teplou polévku. Co byste ale řekli na polévku, která zasytí a zároveň krásně osvěží. Naše okurková polévka se dá klidně servírovat i s ledem. Pokud ji posypete opečenými krutony z celozrnného pečiva, je to i výborná volba lehké večeře nebo svačiny.

Hlavní jídla, Svačinky

Želví dort z kiwi

Všechny děti milují sladkosti, a právě proto je určitě příjemně překvapíte, pokud jim za vysvědčení připravíte svěží želví dort, který jim nebudete muset zakazovat i přesto, že si budou chtít stále přidávat. Jeho příprava je velmi jednoduchá, rychlá a zvládnete ji během večerní půlhodinky.

Dezerty

Ratatouille se salátovým sýrem

Francouzský pokrm ratatouille / čteme ratatuj / pro svoji lehkost, barevnost a množství obsažených vitaminů neodmyslitelně patří k letním pokrmům. Připravit si jej můžete jako přílohu k masu nebo sýrům. Často se také ve Francii podává k čerstvému pečivu nebo do vaječné omelety.

Hlavní jídla

Pečené bezlepkové placičky z tvarohového těsta

Pokud máte bezlepkovou dietu nebo si jen chcete v těchto teplých dnech odlehčit jídelníček od klasické mouky, zkuste místo pečiva do jídelníčku zařadit pečivo bez lepku, které si upečete sami doma. Připravit si jej můžete na sladko například s jogurtem a ovocem nebo na slano sypané sýrem a kořením či obložené jako pizzu.

Svačinky

Fitness bábovičky z agaru a jahod

Agar je přírodní želatinový přípravek získaný z mořských řas. Obsahuje hořčík, vápník, železo, kyselinu listovou a vysoký obsah jódu. Má takřka nulovou energetickou hodnotu. Je výbornou náhradou želatiny, která se vyrábí ze zvířecích chrupavek a kůží.

Dezerty

Lahodný chřestový salát

Chřest je považován za královskou zeleninu. Oblíbený je hlavně ve Francii, Nizozemsku a Itálii, ale i u nás si našel své příznivce. Je nízkokalorický, obsahuje vitaminy, vlákninu, minerální látky, a proto by neměl chybět v jarním menu…V tomto receptu je podáván jako osvěžující salát, který se hodí jak k masům, tofu, sýrům i rybám.

Saláty

Lehké domácí nanuky

Teplých slunečných dnů začíná přibývat a s nimi se občas objeví i chuť na zmrzlinu nebo nanuka, kterých je v regálech obchodů sice spousta, ale vyrobených s použitím umělých aromat a barviv. Vyrobte si proto domácí nanuky z vámi zvoleného čerstvého ovoce a lehkého krému.

Dezerty

Skvělý lilkový kaviár

Pokud vám dochází fantazie a přemýšlíte čím zajímavým si namazat kus voňavého čerstvého pečiva, vězte, že náš lilkový kaviár vás nadchne svou chutí a zároveň uděláte i něco pro zdraví. O lilku je známo, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, je zdrojem kyseliny listové a provitaminu A.

Svačinky

Domácí tortilla s tuňákem, rajčaty a česnekovým dipem

Jste také milovníkem tortill, a zároveň hledáte něco zdravého a lehkého. Zkuste si je doma udělat sami – opravdu není nic lehčího.

Hlavní jídla

Pstruh podávaný na rýžových nudlích s voňavou pečenou zeleninou

Znáte toto pořekadlo? „Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase.“ V této větičce je řečeno všechno, co pro naše tělo ryba přináší. Udělejte něco pro své zdraví a připravte si s námi vynikající kombinaci rybího masa spolu s jemnou chutí rýžových nudlí, doplněnou lahodnou paprikou a voňavým pórkem.

Hlavní jídla