Recepty

Grilovaný řapíkatý celer se sýrem a kešu oříšky zdobený čerstvými bylinkami

Nyní se na pultech obchodu často setkáte s řapíkatým celerem. Zkuste si ho připravit za studena nakrájený do salátů nebo ho zapéct či ogrilovat. Obsahuje nerozpustnou vlákninu díky níž se budete cítit rychleji a déle nasycení, a díky vláknině je také vhodný i při zácpě. Pro svou močopudnost příznivě působí také na činnost ledvin.

Hlavní jídla

Tvarohovo banánový dezert bez pečení

Stává se vám, že dojíte oběd a máte ještě chuť na nějakou malou sladkost? Zkuste recept, ve kterém se snoubí chuť banánu s čokoládovými sušenkami s nižším % tuku, jednoduchých sacharidů a přitom s vyšším podílem vlákniny a bílkovin. Přidáním medu a tvarohu získáte vysněný lehký zákusek.

Dezerty

Špenátová květina

Špenát obsahuje okolo 88 % vody a proto neodmyslitelně patří do jarního odlehčeného jídelníčku. Pokud špenát příliš „nemusíte“, vyzkoušejte spojení špenátu s listovým těstem, které sice není příliš vhodné pro svoji tučnost, ale pokud si jej dáte příležitostně a „s mírou“ nemusite mít výčitky.

Svačinky

Povelikonoční špagety s tuňákem a kukuřicí, zdobené čerstvou pažitkou

…po výtečné pomazánce přinášíme ještě jeden recept, ve kterém opět využijete přemíru vykoledovaných vajec. Připravit si ho můžete jak k obědu, tak k večeři. Pokud Vám troška zbude, po přidání jogurtu či sýra cottage a čerstvé zeleniny máte ihned skvělý těstovinový salát, který si můžete dát třeba jako zdravou svačinku.

Hlavní jídla

Jarní vajíčková pomazánka

Máte po Velikonocích doma vajíčka natvrdo a nevíte, co s nimi? Rádi byste z nich připravili nějakou zdravou svačinku? Tak vyzkoušejte jarní vajíčkovou pomazánku.

Svačinky

Lehké jarní ovocné košíčky

Velikonoce jsou za dveřmi, a protože na svátečním stole nesmí chybět „nějaká“ ta sladkost, zkuste připravit koledníkům naše košíčky odlehčené špaldovou moukou, tvarohovým krémem a zdobené čerstvým ovocem.

Dezerty

Originální toustová roláda

Tousty můžete jednoduše namazat, ozdobit sýrem, šunkou a zeleninou. …a nebo z úplně stejných surovin můžete připravit úžasnou roládu, u které se vám budou na první pohled „sbíhat sliny“. Její jednoduchou přípravu můžete využít třeba právě v nadcházejících velikonočních dnech.

Svačinky

Ovocné roládky do kapsy

Ovoce obsahuje řadu zdraví prospěšných látek – vitaminů, minerálních prvků, vlákniny. Je zdrojem ovocných cukrů, a proto se výborně hodí právě na výlety a všude tam, kde potřebujeme dodat rychle energii. Ne vždy ale máme možnost mít u sebe kus čerstvého ovoce, a právě v těchto chvílích je vhodná volba ovoce sušeného.

Dezerty

Mandle na sladko ve skořicovém kabátku a na slano v koření

Nemáte čas na přípravu a konzumaci svačinky a přesto by jste chtěli mezi hlavní chody zařadit něco zdravého a chutného? Dejte si 20 g mandlí denně. Mandle obsahují mastné kyseliny, které chrání Vaše srdce a cévy. Jsou také vhodné pro diabetiky, jelikož snižují hladinu glukózy a hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi.

Dezerty

Božská tvarůžkovo-brokolicová směs

Tvarůžky obsahují nejméně tuků ze všech sýrů na trhu, a proto se hodí do každého redukčního režimu. Vyrábějí se z nesířeného tvarohu a jako konzervant je použita sůl. Tvarůžky v kombinaci s brokolicí jsou skvělou volbou jak pro lehkou snídani, svačinu, oběd i večeři plnou bílkovin.

Hlavní jídla

Voňavý rýžový koláč s červenou cibulkou, tuňákem, sýrem a bazalkou

Rýžový koláč vás nadchne svou lehkostí a jelikož rýže neobsahuje lepek, mohou si tento koláč dopřát i lidé s celiakií. Rýže je zdrojem komplexních sacharidů a ve spojení s tuňákem a zeleninou jsme docílili plnohodnotného pokrmu s vyváženými živinami.

Hlavní jídla

Superrychlá ryba s loupanými rajčaty

Víte proč Eskymáci mají čtyřistakrát nižší úmrtnost na infarkty než lidé z Evropy a Ameriky? Podle statistik mají 13 % omega-3 nenasycených mastných kyselin ve stravě. V zemím západní Evropy jsou tyto tuky zastoupeny pouze z 1 %. Pojďme tedy společně zvýšit toto žalostné procento a připravme si rybí maso rychle a chutně.

Hlavní jídla

Krůtí špízy s grilovaným lilkem a jogurtovo-balkánským dresingem

Krůtí maso je vhodné zařazovat do jídelníčku z důvodu kvalitních bílkovin nutných k obnově buněk lidského těla a minimálního obsahu tuků (1 g tuku ve 100 g krůtích prsou za syrova bez kůže). Grilováním v našem receptu a přidáním lilku k masu docílíme velmi chutného a zdravého pokrmu.

Hlavní jídla