Pečené bezlepkové placičky z tvarohového těsta

Pokud máte bezlepkovou dietu nebo si jen chcete v těchto teplých dnech odlehčit jídelníček od klasické mouky, zkuste místo pečiva do jídelníčku zařadit pečivo bez lepku, které si upečete sami doma. Připravit si jej můžete na sladko například s jogurtem a ovocem nebo na slano sypané sýrem a kořením či obložené jako pizzu.

Ingredience

Ingredience na 12 placiček o průměru zhruba 10 cm:

  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 4 vejce
  • 12 g vinného kamene nebo 1 pytlík kypřícího prášku

sur

ingredience na sladké placičky:

  • jogurt
  • dle chuti med nebo stévie
  • libovolné ovoce

ingredience na slané placičky:

  • 50 g strouhaného sýra 30 % tuku v sušině
  • oblíbené koření např. Provensálské, oregáno
  • sezam / nebo různá semínka například slunečnice /

Postup

Předehřejte troubu na 150 stupňů celsia.

2 velké plechy si vyložte pečícím papírem a pro lepší sejmutí placiček po upečení pomažte plechy jemně olejem.

V míse smíchejte tvaroh, žloutky, špetku soli a kypřící prášek.

Ve druhé míse si připravte sníh z bílků.

těsto

Ve chvíli kdy bude sníh pevný, vmíchejte jej do tvarohové hmoty. Hmotu jemně promíchejte a na plech z ní tvořte pomocí lžíce placičky zhruba o průměru 10 cm.

hotovo

Poté pečte při teplotě 150 stupňů zhruba 35 minut.

Pokud chcete placičky sypané sýrem, po 30 minutách vyjměte plech z trouby a posypte sýrem, kořením a například sezamem. Plech vložte znovu do trouby a pečte ještě 5 minut. Po zapečení sýra slané placičky servírujte se zeleninou.

Pokud jste si zvolili sladkou variantu, placičky po upečení nechejte vychladnout a ozdobte například bílým jogurtem slazeným stévií nebo medem a nahoru navrstvěte čerstvé či mrazené ovoce.

 

Z celkové hmoty vytvoříte zhruba 12 stejných placiček.  

Výživová hodnota 1 neozdobené placičky o průměru 10 cm a hmotnosti 20 g po upečení. :

Energie = 175 kJ

Sacharidy = 0,8 g

Bílkoviny = 4,5 g

Tuky = 2 g

 Dobrou chuť!

Pozn. Pro nízký obsah sacharidů je vhodné placičky volit i v rámci II. večeře, pokud je hlad či se jde pozdě spát. Také je to vhodná alternativa do různých extrémnějších typů stravování – např. při sacharidových vlnách.