Pečené brambory (ne jen jako příloha)

Patříte k těm, co těžko odolávají zlatavým opečeným bramborám či hranolkům? I když víte, že to není to nejlepší, co byste mohli pro sebe udělat… Zkuste vyzkoušet tento recept a už žádné výčitky mít nemusíte.

Název tohoto receptu mluví asi za vše, přesto jsem si říkala, že není na škodu, zde tento recept zmínit či připomenout. V době, kdy dost lidí si jako přílohu k hlavním jídlům dává hranolky či americké brambory, které jsou bohužel často připravovány ve zbytečně velkém množství tuku (a ještě k tomu nevhodného tuku).

Tyto pečené brambory mohou sloužit také jako příloha, ale mohou tvořit přímo hlavní pokrm. Stačí, když je na závěr posypete tvrdým sýrem či k nim připravíte tvarohový dip. A samozřejmě, nějaký ten zeleninový salátek by také neměl chybět.

Navíc samotné brambory můžete připravit na několik způsobů, stačí jen přidat či vyměnit nějakou ingredienci a nový rozměr chuti je na světě.

Tip:

Brambory můžete samozřejmě péct i se slupkou. Ale v tomto případě je nezapomeňte důkladně opláchnout.

Ingredience

  • brambory
  • sůl

Další suroviny (jejich použití závisí jen na Vás):

  • kmín
  • česnek
  • olej na pokapání

Tip:

  • využijte pečící papír

Postup

Brambory opláchnneme, oloupáme a nakrájímena silnější plátky či na čtvrtky (podle vašeho vkusu :-) ). Do plechu si nachystáme pečící papír, na který brambory naskládáme. Poté je posypeme solí (eventuálně i kmínem, či prolisovaným česnekem) a kdo chce, může je ještě zakapat mírně olivovým či slunečnicovým olejem.
Poté je dáme péct do předem předehřáté trouby, a vytáhneme je až budou krásně zlatavé. Během jejich pečení je párkrát promícháme, aby se otočily.

Velmi vhodná je na přípravu brambor multifunkční trouba s funkcí Crisp, kde jsou brambory bez kapky tuku přichystané do 5-ti minutek. A chuť je úžasná.

Komentáře

1 komentář
  1. jan Novak

    • 17. 9. 2015 v 13:51

    Tos este je to vyborne s Cacikama a tvarohem.