Pečený květákový mozek

Co si připravit k lehkému obědu nebo večeři? Zkuste lehký bezlepkový pokrm z květáku, který voní po bylinkách a nebudete se po něm cítit těžce, což se v těchto tropických vedrech bude určitě hodit. Jíst se dá za tepla i za studena, k masu nebo jen tak s tvarohovým dipem ochuceným česnekem.

Ingredience

  • 1 květák střední velikosti
  • zeleninový nebo kuřecí bujón / nemusí být /

na marinádu:

  • 300 g jogurtu do 3 % tuku
  • 1 větší stroužek česneku
  • grilovací koření
  • sůl / pokud není součástí směsi grilovacího koření /

na závěrečný posyp:

  • 70 g nastrouhaného sýra 30% tuku v sušině
  • oregáno

Postup

Nejprve si omyjte květák a v celku ho vložte do velkého hrnce s vodou. Přidejte kuřecí nebo zeleninový bujón a dejte vařit 10 minut. Po uvaření květák vyjměte, nechte okapat na cedníku, případně osušte papírovou utěrkou.var


okapRozpalte troubu na 200 stupňů Celsia.

V míse si připravte marinádu na květák smícháním jogurtu, lisovaného česneku, grilovacího koření, případně soli.sur

Do květáku ze všech stran i dovnitř ručně nebo lžící vetřete marinádu a dejte na plech vyložený pečícím papírem nebo alobalem péct 30 – 40 minut, kdy se z marinády vytvoří růžová krusta.květ potřený

Nastrouhaný sýr smíchejte s oregánem, po upečení posypte květák sýrem a dejte ještě na 10 minut zapéct.květ posypaný

Hotovo! Květák krájejte jako dort a podávejte jako lehký hlavní chod nebo se zeleninovou oblohou jako přílohu k masu všeho druhu.

Tip: Výborný je podávaný s dipem vytvořeným z jogurtu, třeného česneku, trochou citronové šťávy, kůry z citronu a krájenou pažitkou.

Dobrou chuť !