Pohanka se žampióny

Vyzkoušejte tento zdravý a přitom velmi jednoduchý recept. Jedná se o obdobu rizota, jen vyměníte rýži za pohanku. A nebojte se, uvidíte, že pohance přijdete na chuť.

I když pohanka nepatří mezi časté přílohy k pokrmům, stojí za to ji vyzkoušet a obměnit tak tradiční rýži. Nebo ji můžete s rýži smíchat, protože i to je velice dobrá kombinace. Já sama jsem byla její ořechovou chutí příjemně překvapená. A navíc obsahuje rutin, který v našem těle slouží jako antioxidant. Říká se o něm, že má schopnost zvyšovat pružnost krevních kapilár či regulovat vysoký krevní tlak a cholesterol v krvi.

Tip

Můžete vyzkoušet i jiné obdoby jako je Zeleninové pohankové rizoto.

Ingredience

  • pohanka
  • žampióny (lepší jsou čerstvé)
  • cibule
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • nasekaná petrželka
  • popřípadně ještě špetka tymiánu

Postup

Nejdříve si uvaříme pohanku podle návodu: pohanku propláchneme studenou vodou a k vaření použijeme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Necháme vařit 2-3 minuty a 30 minut necháme stát bez míchání.

Poté si nachystáme pánev, na kterou dáme kapičku oleje a zpěníme nakrájenou cibuli na kousky nakrájený česnek (množství podle osob, pro které porkm chystáte). Po chvilce přidáme nakrájené žampiony na plátky a zalijeme trochou vody a necháme podusit. Až se voda vypaří vsypeme uvařenou pohanku, ochutíme solí, pepřem, petrželkou a dle chuti i dalším kořením. Nakonec vše nachystáme na talíř a ozdobíme zeleninovou oblohou.