Pohankové rizoto se zeleninou

Malinko netradiční rizoto. Stačí jen místo rýže použít pohanku a na světě máme úplně nový pokrm. Navíc bezlepkový, lehce stravitelný a s nutričně velmi bohatou surovinou.

Rizoto většina z nás připravuje z rýže, jedná se o nenáročnou přípravu jídla, které se hodí jako oběd či večeře. Také má několik možností úprav, stačí přidat jednu surovinu a získáváme tak „nový rozměr“ rizota. Tentokrát ale zkuste zaměnit hlavní surovinu, a to rýži za pohanku. Pohanka má vysoký obsah minerálních látek a vlákniny, a také obsahuje nepříliš známou látkou rutin, který má schopnost zvyšovat pružnost krevních kapilár, a tak reguluje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Pro koho je pohanka úplně nová a má z ní strach, může ji namíchat napůl s rýží.

Varianty

Pohankové rizoto se zeleninou můžeme obohatit i kuřecím masem, nebo žampióny.

Zajímavost

Pohanka je přirozeně bezlepková a vhodná tak pro celiaky.

Ingredience

  • pohanka (prodává se v podobných sáčcích jako rýže)
  • voda (zeleninový vývar)
  • olivový nebo jiný rostlinný olej
  • cibule
  • stroužek česneku
  • mražená zeleninová směs
  • pepř a sůl
  • petrželka nastrouhaný tvrdý sýr (madeland light) na posypání

Postup

Pohanku nejdříve propláchneme vodou. Poté ji zalijeme vodou či vývarem, osolíme a vaříme obdobně jako rýži (přesný postup přípravy pohanky určitě naleznete na obalu). Mezitím si na rozehřátem oleji orestujeme nakrájenou cibulku. Potom přidáme zeleninovou směs a česnek. Podlijeme trochou vody a dusíme dokud není zelenina měkká. (Můžeme si zeleninu také nejdříve napařit a až změkne přidat k cibulce). Ochutíme solí, mletým pepřem a petrželkou (můžete i jiným kořením dle Vaší chuti).
Do této zeleninové směsi přidáme vychladlou a nabobtnalou pohanku a zamícháme. Na talíři nachystané pohankové rizoto můžeme posypat nastrouhaným sýrem.