Pohankový nákyp s ovocem

Protože jsem pohance poslední dobou doslova propadla, je další recept věnován opět jí. A zvládne ho i začátečník. Navíc potrpíte-li si na sladké, je tento recept přímo pro Vás.

Tento nákyp si zaručeně získá i odpůrce zdravé výživy :-). Může posloužit jako sladký oběd, odpolední svačinka či jako zákusek.

Ingredience

  • 400 g neloupané pohanky
  • 3 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 250 g ovoce (nejlépe kompotovaného – broskve, jahody, švestky…)
  • trocha rostlinného másla na vymazání formy (je-li potřeba)
  • citronová kůra
  • sůl
  • může být i strouhaný kokos

Postup

Pohanku spaříme horkou vodou (vodu můžeme rychle uvařit v rychlovarné konvici). Poté ji přesypeme do hrnce a zalijeme vodou, mírně osolíme a dusíme asi 10 minut (dokud do sebe vodu nenasákne). Mezitím si vymažeme formu nebo pekáč máslem a můžeme vysypat bohatě strouhaným kokosem. Také si nakrájíme ovoce, které do nákypu použijeme. Šťávu z kompotu nemusíme vylévat, může nám posloužit jako poleva na nákyp před podáváním.
Vyšleháme si i vejce s cukrem do pěny, kterou pak vmícháme do vlažné pohanky. Na závěr ochutíme citrónovou kůrou z předem omytého citrónu.

Poloviny této hmoty vlijeme do připravené formy. Poklademe nakrájeným ovocem a zalijeme druhou částí hmoty. Nakonec dáme formu do horké trouby a pečeme asi 30 minut.

Při servírování můžeme kousky nákypu polévat šťávou z kompotovaného ovoce.

Komentáře

1 komentář
  1. alena

    • 15. 1. 2013 v 11:46

    dnes jsem si nakyp upekla a můžu říct že mě mile překvapil.Místo kompotovaného ovoce jsem dala ovoce sušené a kiwi a osladila jsem to méně