Polenta jako příloha nebo jako pizza?

Polenta je kukuřičná krupice, která je výbornou alternativou pšeničné krupice pro ty, kteří mají celiakii. Je dobře stravitelná, skvěle zasytí a je plná vitaminů a minerálních látek. Použít ji můžete jako hlavní chod na slano, na sladko, i jako přílohu ke všem druhům masa či např. k tofu.

Ingredience

Ingredience na jeden plech přílohy:

  • 300 g kukuřičné krupice nebo polenty
  • 1 litr vody
  • 2 zeleninové bujóny /  nebo lžičku solčanky či kuřecí bujón bez konzervantů /
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • koření dle chuti – oregáno, provensálské bylinky nebo rozmarýn

Ingredience na jeden plech pizzy:

  • stejné ingredience jako u přílohy

+ suroviny kterými chceme pizzu obložit, například:

  • 200 g tuňáka z konzervy, krájená šunka na kousky nebo plátky tofu / nemusí být pokud chceme pouze sýrovou variantu/
  • 2 nakrájená rajčata na kousky
  • 2 nakrájené cibule či 1 pórek
  • 200 g strouhaného sýra max 30% tuku v sušině
  • olivy nakrájené na kolečka

Postup

Postup při přípravě přílohy:

Nejprve si připravte plech. Do plechu dejte pečící papír a mašlovačkou na něj rozetřete 1 lžíci oleje.

Rozehřejte troubu na 200 stupňů.

Do většího hrnce dejte vařit 1 litr vody. Do vody vhoďte 2 zeleninové bujóny a ve chvíli, kdy začne voda vařit, vsypte postupně za stálého míchání kukuřičnou krupici nebo polentu. Za stálého míchání vytvořte kaši. Pokud jste použili kukuřičnou krupici, vařte kaši 10 minut. Pokud jste použili polentu, stačí vařit 3 minuty. V obou případech použijte stejné množství vody i krupice či polenty. Pokud se vám stane, že máte v kaši hrudky, stačí ji před nanesením na plech rozmixovat.

Po uvaření kaši vlijte na plech a uhlaďte mokrou lžící, stěrkou nebo mokrou rukou. Povrch potřete 1 lžící oleje pomocí mašlovačky, třeným česnekem a oblíbeným kořením, například provensálským kořením, oregánem či rozmarýnem.

Nyní dejte plech do rozpálené trouby a pečte na 200 stupňů 10 – 15 minut. Před podáváním nechte plech s polentou mírně zchladnout a nakrájejte.

Podávat můžete k masům všeho druhu.

po příloha

Postup při přípravě polentové pizzy:

Nejprve si připravíme polentu dle receptu na přílohu.

Po nalití kaše na plech a před vložení do trouby si polentu ozdobte dle chuti např. jako pizzu. Tedy nejprve šunkou, tuňákem, či plátky tofu, kousky rajčat, nakrájenou cibulí či pórkem, nastrouhaným sýrem, případně krájenými olivami.

Dejte zapéct opět na 200 stupňů zhruba 15 minut.

Přejeme vám dobrou chuť!

Komentáře

1 komentář
  1. KOSŤA

    • 18. 10. 2015 v 12:13

    Tak jsem neměl roupama co dělat a pustil jsem se do kulinaření.
    Na zdravou výživu nevěřím.
    Jenže toto předčilo očekávání.
    Je to super, i když jsem na rozmarýn a další koření úplně zapomněl.
    Vystačil jsem si jen s vývarem a česnekem, kterého jsem tam dal o trošku víc.
    Příště dodržím celou recepturu.
    Tedy až přespříště. Jsem totiž nepoučitelný diabetik a tak příště to bude na sladko. :-)

    Kosťa