Pollo ala cacciatore (kuře po myslivecku) s polentou podle Veroniky Krátké

Recept z jednoho hrnce, který ocení obzvláště Ti co vaří pro celou rodinu. Aneb vyzkoušejte kuře trošku jinak, než jen klasické pečené kuře s rýží.

Mám ráda takzvaná jídla z jednoho hrnce, která naplní dům příjemnou vůní a navodí příjemnou atmosféru tepla domova, a tohle je jedno z mých oblíbených. Maso se sice nejprve restuje zvlášť, ale poté se přidá k zelenině a vstřebá všechnu její úžasnou chuť. Tohle jídlo je pro mě prototypem rodinné pohody, proto jej připravuji ve větším množství. Je tak dobré, že nemusím mít strach, že bych se později musela zbavovat zbytků.

Doba přípravy:

  • 1 – 2 hod.

Ingredience

  • 10 kuřecích stehen s kůží i kostí
  • 1 cibule, najemno pokrájená
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené plochou částí nože a najemno nasekané
  • 2 mrkve, pokrájené na malé kostičky či kolečka
  • 4 řapíky řapíkatého celeru, pokrájené na malé kostičky
  • 2 cukety, pokrájené na kostky
  • 2 velké hrsti krémových žampionů, pokrájených na kousky
  • 1 (400 g) plechovka loupaných krájených rajčat
  • 500 g rajčatového pyré
  • 500 ml kuřecího, popřípadě zeleninového vývaru (v bio kvalitě)
  • olivový olej
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • nadrcené sušené chilli papričky
  • 3 lžičky sušených provensálských bylinek (rozmarýn, tymián, dobromysl, majoránka)
  • 1 hrst hladké (špaldové) mouky

Zapečená polenta jako příloha

  •  200 g kukuřičné krupice (polenty)
  • 3/4 l vody
  • ¼ lžičky mořské soli
  • ½ lžičky sušeného rozmarýnu
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • Polentu promícháme se solí a bylinkami, vsypeme ji do vařící vody a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí (asi 10-15 min.).
  • Poté ji přendáme do zapékací mísy a povrch zarovnáme. Po vychladnutí ji nakrájíme na jednotlivé porce.

Postup

Kuřecí stehna omyjeme, důkladně osušíme a z obou stran okořeníme solí, pepřem a chilli a poté je z obou stran zlehka obalíme v hladké mouce.

Cibuli, česnek, mrkev a celer orestujeme na trošce olivového oleje (asi 3-5 min.), poté přidáme provensálské bylinky a vlijeme loupaná rajčata i rajčatové pyré. Přidáme cuketu i houby a zalijeme vývarem. Promícháme a necháme pozvolna vařit.

Mezitím na malém množství olivového oleje z obou stran orestujeme připravená kuřecí stehna (nejprve ze strany s kůží), poté je vložíme do zeleninové omáčky a společně vaříme ještě asi 45 min.