Pudinkový dort s jablky

Není lehčího a jemnějšího nepečeného dortu než tohoto. Výhodou je i jeho nízká energetická hodnota díky nízké hodnotě tuku. Aneb takovéto mlsání je dovoleno!

Není lehčího a jemnějšího nepečeného dortu než tohoto. Výhodou je i jeho nízká energetická hodnota díky nízké hodnotě tuku.

Receptem jsme se nechali inspirovat v Albert magazínu, kde nás udivují výbornými recepty. Stačí jen trošku převést recepty do zdravějšího kabátku, kdy jeden takový převlečený recept je zde.

Energie na 100 g: 708 kJ

Bílkoviny: 4,8 g

Sacharidy: 32 g

Tuky: 2,1 g

Jen upozorňujeme, díky nižší hodnotě bílkovin a naopak vyššímu množství sacharidů (v tomto případě spíše cukrů), dezert příliš nezasytí. Proto v případě svačinky můžete bílkovinu doplnit např. v mléku, kefíru, sojovém nápoji…

Ingredience

  • 600 g jablek
  • 60 g třtinového cukru (4 polévkové lžíce po 15 g)
  • 2 vanilkové pudinky
  • piškoty 1,5 menšího balení (klasické, celozrnné, bezlepkové – dle preference)
  • 250 g tvaroh nízkotučný
  • smetana lehká 8% od Madety 180 g
  • vanilkový cukr
  • skořice

ingredience dort piškotový

Postup

  • Omytá jablka zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky
  • Dáme vařit na cca 10 min s třtinovým cukrem a 250 ml vody, dokud nezměknou.
  • Poté je můžeme ponorným mixérem rozmělnit.
  • Do rozmixovaných jablek přidáme směs pudinků s vodou, které jsme získali zamícháním pudinkových prášků v 400 ml vody.
  • A vaříme tak dlouho, dokud nám nevznikne pudinková hmota. Cca 10 min, kdy hlavně ke konci začneme míchat, aby se nevytvořily žmolky a jablečný pudink se nepřipálil.
  • Až máme jablečný pudink hotov nalijeme jej do dortové formy, jejíž dno jsme pokladli piškoty.
  • Hmota by měla být na 2x. Potom, co jsme půlku hmoty nalili na piškotové dno, začneme tvořit další piškotovou vrstvu.
  • Kterou zalijeme druhou polovinou jablečného pudinku.
  • Jelikož je vše stále dost teplé, necháme chvíli dort odpočnout venku a až zchladne, dáme jej do ledničky cca na 1 hodinu.
  • Po této hodinu vytvoříme na pudinkové vrstvě smetano-.tvarohovou vrstvu.
  • Tu vytvoříme smícháním smetany a tvarohu a 1 vanilkového cukru (např. opět ponorným mixérem důkladně promíchejte).
  • Až vrstvu vytvoříme, dáme celý dort vychladit ideálně přes noc do lednice.
  • A před servírováním posypeme bohatě skořicí.

piškotový dort postup