Ratatouille se salátovým sýrem

Francouzský pokrm ratatouille / čteme ratatuj / pro svoji lehkost, barevnost a množství obsažených vitaminů neodmyslitelně patří k letním pokrmům. Připravit si jej můžete jako přílohu k masu nebo sýrům. Často se také ve Francii podává k čerstvému pečivu nebo do vaječné omelety.

Ingredience

Ingredience pro 6 osob:

  • 1 středně velký lilek
  • 1 středně velká cuketa
  • 4 kusy paprik různých barev / červená, bílá, zelená, žlutá /
  • 6 středně velkých rajčat / možno použít i loupaná rajčata z konzervy /
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bílá cibule
  • 4 menší polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • sůl
  • provensálské koření

sur

na konečné vytvoření šťávy / nemusí být / :

  • 1 dcl mléka nebo vody / v italské kuchyni se používá 1 dcl bílého vína /

vhodné přílohy:

celozrnný kuskus / nebo celozrnné těstoviny nebo knackebroty či čerstvé pečivo /

IMG_7604

Postup

Papriky zbavte semínek a následně všechnu zeleninu omyjte.

Připravte si 5 talířů a na každý z nich nakrájejte 1 druh zeleniny na stejně velké kusy – tedy lilek, cuketu, papriky, rajčata a na poslední talířek cibuli s česnekem na malé kostičky.

Nachystejte si kvalitní nepřilnavou pánev a jako první na 1 lžíci olivového oleje restujte kostky lilku, osolené a posypané provensálským kořením. Po orestování vsypte lilek do velké mísy a opakujte stejný postup s cuketou a paprikou. Zeleninu restujte dle chuti, nejlépe však do křupava – zachová si tak více vitaminů.

Jako poslední orestujte na 1 lžíci olivového oleje cibuli a česnek. Následně přidejte nakrájená rajčata, sůl, provensálské koření a opět vsypte do mísy.

IMG_7606

V míse všechnu zeleninu smíchejte dohromady a vsypte na pánev. Podlijte mlékem, vodou nebo vínem a ještě 2 minutky poduste.

Na talíři servírujte ratatouille posypané salátovým sýrem lučina například s kuskusem, těstovinami, pečivem nebo knackebroty.

Dobrou chuť !