Raw ovocné knedlíky

Raw food nebo-li vitariánství je forma stravování, u kterého příprava jídel probíhá mixováním, klíčením nebo sušením do 42 stupňů Celsia. Tímto je zachováno maximální množství vitaminů a enzymů důležitých pro trávení. Zkuste si s námi připravit ovocné knedlíky na způsob raw…

Jde o bezlepkový recept, proto se ho nebojte vyzkoušet i v případě, že máte bezlepkovou dietu.

Ingredience

Ingredience na raw těsto na knedle:

  • 200 g sušených datlí bez pecek
  • 150 g minerální vody
  • 30 g holandského kakaa
  • 70 g medu
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 100 g rozmixovaných slunečnicových semínek
  • 100 g rozmixovaných neloupaných datlí

náplň do knedlíků:

  • kousky různého ovoce například jahody, nektarinky, meruňky, švestky

možné posypy na knedlíky:

  • mixované mandle
  • strouhaný kokos
  • slunečnicová nebo lněná semínka
  • holandské kakao

Místo posypů je knedlíky možno přelít šťávou vytvořenou rozmixováním jakéhokoli ovoce.

Postup

Den předem datle zalijte vodou a vložte do lednice.dat+vod

datvodDruhý den datle s vodou rozmixujte na kaši.

Do misek si připravte odvážené ingredience – med, kakao, strouhaný kokos, semínka slunečnice a mandle rozmixujte na jemnou moučku.

med kak

kok sluneč

mandleDo kaše z datlí a vody postupně dle libovolného pořadí postupně zamixujte suroviny až se z kaše začne postupně tvořit těsto.testo

Tác či plech si vyložíme fólií na potraviny a na něj rozprostřeme pomocí rukou a prstů hmotu.  Tloušťka hmoty je zhruba 5 – 8 mm, tedy taková jako když připravujeme těsto na vařené knedlíky. V případě že se hmota lepí posypeme ji kokosem. Hmotu dáme na hodinku vychladit – lépe se s ní pracuje. V případě, že nemáme chuť čekat, opět si ruce “ pomoučíme “ v kokosu.

Hmotu si rádlem na těsto rozdělíme na čtverce a do každého z nich zamotáme kousek nakrájeného ovoce. Volit ovoce můžete dle chuti – jahody, švestky, nektarinky, meruňky…atd.těsto+ovoce

Hotové knedlíky můžete obalit v posypu rozemletých semínek, kokosu nebo použít jako přeliv například rozmixované jahody apod.

uz

Hotové knedlíky podávejte chlazené z lednice.

Pokud použijete měkké ovoce, jako jahody či např. kiwi, je třeba tyto knedlíky sníst do 2 dnů. Knedlíky s tvrdším ovocem vydrží i 3 dny v lednici.

Dobrou chuť!

Komentáře

1 komentář
  1. Karel

    • 18. 8. 2015 v 18:49

    Ahoj,
    pěkný recept, určitě zkusím. RAW jsou v poslední době taková móda. Ale moc se ani nedivím… Nedávno jsem si objednal jednu RAW tyčinku a byla neskutečně dobrá a k tomu zdravá.