Řecký salát

Jedna z variant velmi známého a oblíbeného salátu. Podle mě patří opravdu k nejlepším. A určitě ho nemusíme připravovat jen v létě, kdy má schopnost osvěžit. Řecko můžeme mít doma přece po celý rok.

Tento salát patří k mým nejoblíbenějším. Přesto, že jsem v Řecku nikdy nebyla, si mě tento salát naprosto získal. Tento recept je možná trošku upravený podle toho, jak ho připravuji já, ale základní suroviny budou pro řecký salát všude stejné. Ostatní ingredience si můžete přidat dle své chuti.

Jako přílohu si můžeme vzít celozrnné pečivo.

O rajčatech se můžete dočíst v článku Rajče.
O celozrnném pečivu se můžete dočíst v článku Celozrnné pečivo – fakta a fámy.

Ingredience

  • 4 rajčata
  • větší salátová okurka (2 menší)
  • 4 papriky
  • černé olivy (nemusí být)
  • olivový olej
  • bazalka
  • italské bylinky (prodávají se v sáčcích či s mlýnkem)
  • sýr balkánského typu (sýt Feta)

Postup

Všechnu zeleninu si nakrájíme na větší kousky. Olivy, pokud je máte rády, můžete do salátu přidat celé. Sýr balkánského typu můžete nakrájet a nebo ho ve větších kusech položit na hotový salát. Zeleninu v misce zalijeme olivovým olejem a bohatě zasypeme bazalkou a pokud máme tak i italskými bylinkami. Olivovým olejem bychom v tomto salátu neměli šetřit. Navrch poklademe sýr (pokud jsme ho už nesmíchali i zeleninou) a trošku ho také pokapeme olejem a posypeme bylinkami. Solit nemusíme, protože sýr balkánského typu je slaný dost.