Řízek a špíz ze šmakouna

Šmakoun se vyrábí z čistého vaječného bílku a neobsahuje žádné chemické látky ani konzervanty. Obsahuje minimum kalorií, tuků a sacharidů a naopak větší množství kvalitní živočišné bílkoviny. Někteří tvrdí, že je chuťově nepoživatelný, ale zkusili jste si ho připravit třeba jako řízek nebo špíz?

Ingredience

suroviny na 2 řízky:

  • 1/2 balení / 100 g / – 2 plátky šmakouna značky Adler / viz obrázek /
  • 1 vejce
  • kukuřičná strouhanka na obalení
  • 5 ml / malá čajová lžička / řepkového oleje

suroviny na 2 špízy:

  • 1/2 balení / 100 g / – 2 plátky šmakouna značky Adler / viz obrázek /
  • 50 g sýr eidam 30% tuku v sušině
  • 50 g šunka do 3 % tuku
  • 1 větší cibule
  • kukuřičná strouhanka na posypání
  • 5 ml / malá čajová lžička / řepkového oleje
  • 2 špejle na napichování

sur

Postup

Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si plech vyložený pečícím papírem.

Připravte si misku s kukuřičnou strouhankou a v druhé misce rozkvedlejte vejce.

Nakrájejte sýr, šunku, 2 šmakouny na malé kousky a cibuli rozeberte na měsíčky.sur2

Řízky: 2 šmakouny obalte nejprve ve vajíčku a následně ve strouhance. Položte na plech s pečícím papírem a na malou čajovou lžičku si dejte olej, kterým strouhanku obou řízků lehce pokapejte.

Špízy: Na špejle začněte postupně napichovat cibulové půlměsíčky, šmakouna se sýrem a nakonec šunku. Vše opakujte do vypotřebování surovin. Hotové špízy položte na plech, posypte troškou strouhanky a pokapejte 1 malou čajovou lžičkou oleje.plech

Řízky i špízy pečte při 180 stupních celsia 15 minut.

Podávejte například s bramborem nebo kouskem celozrnného pečiva a zeleninovou oblohou.