Řízek a špíz ze šmakouna

Šmakoun se vyrábí z čistého vaječného bílku a neobsahuje žádné chemické látky ani konzervanty. Obsahuje minimum kalorií, tuků a sacharidů a naopak větší množství kvalitní živočišné bílkoviny. Někteří tvrdí, že je chuťově nepoživatelný, ale zkusili jste si ho připravit třeba jako řízek nebo špíz?
Ingredience
suroviny na 2 řízky:
- 1/2 balení / 100 g / – 2 plátky šmakouna značky Adler / viz obrázek /
- 1 vejce
- kukuřičná strouhanka na obalení
- 5 ml / malá čajová lžička / řepkového oleje
suroviny na 2 špízy:
- 1/2 balení / 100 g / – 2 plátky šmakouna značky Adler / viz obrázek /
- 50 g sýr eidam 30% tuku v sušině
- 50 g šunka do 3 % tuku
- 1 větší cibule
- kukuřičná strouhanka na posypání
- 5 ml / malá čajová lžička / řepkového oleje
- 2 špejle na napichování
Postup
Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
Připravte si misku s kukuřičnou strouhankou a v druhé misce rozkvedlejte vejce.
Nakrájejte sýr, šunku, 2 šmakouny na malé kousky a cibuli rozeberte na měsíčky.
Řízky: 2 šmakouny obalte nejprve ve vajíčku a následně ve strouhance. Položte na plech s pečícím papírem a na malou čajovou lžičku si dejte olej, kterým strouhanku obou řízků lehce pokapejte.
Špízy: Na špejle začněte postupně napichovat cibulové půlměsíčky, šmakouna se sýrem a nakonec šunku. Vše opakujte do vypotřebování surovin. Hotové špízy položte na plech, posypte troškou strouhanky a pokapejte 1 malou čajovou lžičkou oleje.
Řízky i špízy pečte při 180 stupních celsia 15 minut.
Podávejte například s bramborem nebo kouskem celozrnného pečiva a zeleninovou oblohou.