Rizoto a pomazánka z fazolek adzuki

Fazole adzuki jsou velmi dobře stravitelné a nazývají se též „královnou fazolí“. Tyto fazolky připomínají svou chutí oříšky, zlepšují aktivitu ledvin, chrání srdce a cévy před ukládáním cholesterolu a mají příznivý vliv na tenké střevo. V čínské medicíně se řadí mezi zahřívací potraviny, a proto je ten pravý čas je do jídelníčku zařadit právě teď.
Recept je bezlepkový.
Ingredience
pro 4 osoby
Postup
Fazole adzuki propláchněte studenou vodou a dejte do hrnce. Zalijte trojnásobkem vody a nechte přes noc – zhruba 12 hodin v lednici namočit.
Uvařte rýži dle návodu.
Druhý den slijte vodu z fazolí a zalijte čerstvou vodou, ke které přidejte bobkové listy. Vařte 20 minut pod poklicí bez soli. Po 20 minutách přidejte bujón a vařte dalších 10 minut. Po 30 minutách varu fazolky zceďte přes sítko.
Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na kostičky. Rozpalte pánev a na 2 lžících řepkového oleje orestujte cibuli a česnek. Přidejte scezené fazolky, posypte majoránkou a vydatně zalijte tamari omáčkou. (Zhruba 4 polévkové lžíce.)
Duste bez poklice do vypaření vody ze sojovky a následně promíchejte s uvařenou rýží.
Můžete servírovat.
Dobrou chuť!
Tip:
Rychlá adzuki pomazánka:
Před smícháním fazolek s rýží můžete dát část orestovaných fazolí s česnekem, cibulí a sojovou omáčkou stranou a ponorným mixérem umixovat fazole s 1/2 čerstvého česneku, vodou/ tu přidávejte tak, aby se ze směsi stala pomazánka /a lžící panenského olivového oleje. Pokud se vám pomazánka zdá méně slaná, přidejte dle chuti ještě sojovou omáčku.
Energie na 1 svačinku:
- 40 g fazolí adzuki syrové
- 3 g řepkový olej
- 3 g česnek
- 5 g cibule
- 3 g olivový olej
- voda dle potřeby na umixování
- + 2 knäckebroty
1058 kJ
11 g B
36 g sacharidů
6 g vlákniny
7 g tuku