Skvělý lilkový kaviár

Pokud vám dochází fantazie a přemýšlíte čím zajímavým si namazat kus voňavého čerstvého pečiva, vězte, že náš lilkový kaviár vás nadchne svou chutí a zároveň uděláte i něco pro zdraví. O lilku je známo, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, je zdrojem kyseliny listové a provitaminu A.

Ingredience

  • 1 středně velký lilek
  • 1 větší nebo 2 malá rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje / může být i řepkový /
  • 1 polévková lžíce čerstvého termizovaného sýra Linessa s 5% tuku / Lidl  / nebo majonézy light / nemusí být /
  • sůl
  • pepř
  • špetku oregána
  • 4 kapky citronové šťávy
  • sur

Postup

Lilek nakrájejte na 0,5 cm tlusté plátky, osolte z obou stran a nechejte ležet „vypotit“ na talíři zhruba 10 minut. pocení

Mezi tím rajčata přelijte horkou vodou a zhruba po minutě sejměte z rajčat slupky a po rozkrojení vyjměte semínka. Oloupejte 1 stroužek česneku.

Po 10 minutách osušte lilky papírovými utěrkami. Na rozpálenou pánev dejte 1 polévkovou lžíci oleje a lilky opečte po obou stranách do měkka/ možno opéct i bez tuku na sucho /.opečeno

Nyní tyčovým mixérem umixujte v míse opečené plátky lilků, stroužek česneku, oloupaná a odsemínkovaná rajčata, citronovou šťávu, sůl, pepř a špetku oregana. Nakonec můžete / ..ale nemusíte / přimíchat dle chuti lžíci čerstvého termizovaného sýra Linessa nebo lžíci majolky light.

mix

Doporučujeme servírovat s celozrnným pečivem, rajčetem a mozzarellou.

Dobrou chuť.

Komentáře

3 komentáře
  1. milan

    • 23. 2. 2016 v 12:27

    tohle by mela byt ukrajinska ikra, pokud si to s necim nepletu. luxusni zalezitost na cerstvem chlebu

    • 23. 5. 2015 v 16:06

    Děkujeme! To nás moc těší a táhne v naší práci dále :).

  2. Adéla

    • 20. 5. 2015 v 20:10

    Dobrý den, musím moc pochválit stránky, přečetla jsem si zde spoustu článků a vyzkoušela jsem už několik receptů, dnes i tento, už jsem nevěděla co s lilkem, bylo jich doma víc. S lilkovým kaviárem jsem sklidila úspěch :) Určitě budu opakovat. Díky moc za skvělé stránky.