Špenátová květina

Špenát obsahuje okolo 88 % vody a proto neodmyslitelně patří do jarního odlehčeného jídelníčku. Pokud špenát příliš „nemusíte“, vyzkoušejte spojení špenátu s listovým těstem, které sice není příliš vhodné pro svoji tučnost, ale pokud si jej dáte příležitostně a „s mírou“ nemusite mít výčitky.

Tuto květinu můžete vyzkoušet třeba jako dárek místo sladkého narozeninového dortu.

Ingredience

  • 500 g listového těsta
  • 300 g čerstvých špenátových listů
  • 80 g balkánského sýra (s nižším obsahem tuku poslouří i dobře Lučina salátová)
  • 80 g min. 85% šunky nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

IMG_6133

Pokud máte větší balení listového těsta, můžete zbytek těsta využít k zabalení např. párků – my jsme použili sojové párky – nebo šunky, sýra a zeleniny do těsta a vytvořit tak roládky, či šátečky.

Postup

Špenát důkladně omyjeme, necháme na sítku okapat a následně dosušíme v utěrce.

Ve větší pánvi nebo v hrnci si na oleji orestujeme nakrájený česnek na plátky. Přidáme osušené listy špenátu, osolíme, opepříme a necháme na pánvi dusit do lehkého zavadnutí a změknutí. Špenát dáme na cedník a necháme ho okapat, aby nám přebytečná voda nezpůsobila zvlhnutí těsta.

Šunku i balkánský sýr nakrájíme na kostičky.

Těsto rozpůlíme, každou část rozválíme na čtverec a po odříznutí rohů (ty případně využijeme k zabalení párků, šunky, zeleniny.. ke tvorbě šátečků) vytvoříme 2 osmiúhelníky.

IMG_6137

Plech vyložíme pečícím papírem, lehce pomoučíme a na plech položíme 1 osmiúhelník.

Nakrájenou šunku dáme doprostřed, a zbytek umístíme po obvodu do kruhu.

Na šunku dáme špenát, kostičky sýra a na povrch umístíme druhý osmiúhelník.

IMG_6139

Doprostřed těsta si hrnečkem naznačíme střed a okraje obou těst spojíme stlačením vidličky.

IMG_6148

Nožem uděláme 16 zářezů od středového kruhu směrem ke kraji.

 

IMG_6151

 

Každý takto vzniklý dílek otočíme o 90 stupňů a upravíme tak, aby vznikly lístečky květu. Kulatý střed propíchneme vidličkou.

IMG_6161

 

Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů celsia, zhruba 30 minut.

Dobrou chuť !