Špenátové lasagne s kuřecím masem a sýrem

špenátové lasagne

Jelikož lasagne doma slavily velký úspěch, tak přicházím s dalším receptem. Tentokrát velmi povedná kombinace špenátu, kuřecího masa a sýru. Schválně jaká kombinace vám chutá více?

Ingredience

  • balení lasagní 250 g – ideálně koupit již předvařené
  • kuřecí prsa cca 300 g
  • rostlinný olej

Špenátová vrstva

  • balení mražených špenátových listů 450 g
  • kousek cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • na zjemnění kapku nízkotučného mléka

Smetanovo-sýrová vrstva

  • 2 balení zakysané smetany extra light od Yoplait 8 %
  • 100 g eidamu uzeného 30 % t.v.s.
  • pepř

Na zapečení

  • 100 g eidamu 30 % t.v.s.
  • cca 6 plátků sýru Madeland Light

Postup

Nejprve si nachystáme kuřecí prsa, které se pořádně omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Následně je dáme zprudka orestovat na pánev, kterou jsme si předtím mírně pokapali rostlinným oleje. Po pár minutách, až bude maso hotové, dáme si jej bokem a začneme si chystat špenátovou vrstvu.

Nakrajíme na kousky cibuli a dáme zpěnit na pánvičku, kterou jen slabě potřeme rostlinným olejem (ideálně rozetřít ubrouskem). Po chvíli přidáme na pánvičku i mražený listový špenát, přilijeme trošku vody, osolíme, opepříme a necháme tak 5-10 minut dusit. Nakonec přidáme na drobno nakrájený česnek, popř. jej prolisujeme.

Během této doby si připravíme ještě smetanovo-sýrovou omáčku, kdy na mírně zahřáté pánvi smícháme zakysanou smetanu extra light a nastrouhaný uzený eidam a necháme rozpustit. Přidáme trošku pepře. Jakmile je sýr rouzpuštěn a omáčka se pěkně „táhne“, je hotovo.
(Uvedené množství surovin stačí na 2 vrstvy sýrové omáčky.)

Dále si vytřeme plech či zapékací mísu, kde chceme lasagně zapékat, opět troškou rostlinného oleje, aby se lasagne nepřichytily.
Nyní už přijde pouze vrstvení připravených omáček.

Na dno zapékací mísy dáme trošku špenátu, aby se lasagne mohly pořádně nasát a během zapékaní v troubě změkly. Na omáčku již skládáme vrstvu lasagní, dále dáme hustě špenátové listy, posypeme rovnoměrně kousky kuřecího masa a polejeme 1/2 smetanovosýrové omáčky. Dále přijde opět vrstva lasagní, špenát, kousky kuřecího masa a lasagne, špenát, kousky kuřecího masa a lasagne, které nakonec polijeme druhou polovinou smetanovsýrové omáčky. Poklademe plátky sýru např. Madelnd Light a ty ještě bohatě zasypeme nastrouhaným eidamem.
Tato sýrová vrstva je potom opravdu výborná.

Až je nachystáno, tak už čeká jen zapékání lasagní v troubě. Doporučuji však povrch pokrýt alobalem a ten sundat až tak cca 10-15 minut pře koncem. Aby se sýr nespálil.
Pečeme cca 35-40 minut na 180 stupňů.

Komentáře

2 komentáře
  1. Petr

    • 24. 9. 2017 v 18:04

    Pochybná smetanová omáčka místo bešamelu? Raději ne..

    • 25. 7. 2012 v 14:36

    Výborný recept :) ďakujem.