Strouhaná kakaová buchta s tvarohem

Efektní buchta, která není náročná na přípravu. Recept je odlehčený oproti běžným receptům, ale na chuti mu to vůbec neubírá. Naopak nikdo nic nepozná.

Ingredience

Na těsto:

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g Hery
  • 120 g třtinového cukru (možno půlku nahradit i medem)
  • 30 g kakaa na vaření (chcete-li mít buchtu tmavou)
  • kypřící prášek
  • nízkotučné mléko – cca 100 ml, aby se těsto lépe vypracovávalo

Tvarohová náplň:

  • 2 nízkotučné tvarohy (2x 250 g)
  • 1 vejce
  • 50 g třtinového cukru (možno 30 g třtinového cukru + 20 g vanilkového cukru)
  • možná citronová kůra neošetřená chemicky

Pomůcky

  • 2 mísy
  • pečící nádoba – větší (v případě menší, stačí 3/4 dávka všech surovin)
  • 2 mikrotenové sáčky či potravinová fólie
  • struhadlo

ingredience strouhaná buchta

 

Postup

Nejprve si do velké mísy dáme všechny suroviny na těsto – mouky, cukr, kypřící prášek, Heru na kostky, kakao.

směs na těšto

Ty pak spolu důkladně smícháme (dobře se pracuje jen s rukama). Dle hustoty dolíváme mléko, aby se s těstem dalo lépe pracovat. Nemělo by být určitě řídké, ale ne zcela hutné, aby se s ním daly udělat dvě koule. Tedy dvě poloviny těsta.

2 koule těsta

Tyto koule, jakmile máme uhnětené, dáme do mrazáku v mikrotenovém sáčku či potravinové fólii cca na 30 min ztuhnout, jelikož potom z těchto koulí budeme strouhat těsto na pečící nádoby.

Je lepší raději těsto více ztuhlé, protože se s ním pak lépe manipuluje.

Mezitím si nádobu, kde budeme buchtu péct vytřeme kapkou řepkového oleje. A vytvoříme si tvarohovou náplň.

My ji dělali jednoduše – do mísy jsme dali dva nízkotučné tvarohy, přidali 1 vejce a cca 50 g třtinového cukru (můžete vyzkoušet i tekutou stévii = cca 40 kapek na oslazení místo cukru). Tuto směs pořádně rozmícháme.

Můžete dle chuti přidat citrónovou chem. neošetřenou kůru z citrónu. Pro milovníky rozinek, přidat i pár těch.

Na zředění, pokud chcete tekutější tvarohovou vrstvu můžete přidat opět mléko.

Po ztuhnutí těsta začneme na hrubém struhadle strouhat těsto po celém dně nádoby (plechu).

Na tuto vrstvu rozprostřeme tvarohovou náplň a opět na ni nastrouháme těsto z druhé koule. Doporučuji strouhat hustě, aby tvaroh skoro vůbec neprosvítal.

Nakonec dáme péct do trouby na 180 stupňů na cca 35 minut.

A mňamka je hotová!