Sváteční roláda

Čeká vás oslava narozenin nebo svátku, anebo si chcete připravit sladkost jen tak? Máme pro vás roládku, po které nikomu nebude těžko a při jejím ochutnání budete žasnout nad tím, jak málo cukru stačí ke slastnému požitku.

Ingredience

Na plech o rozměrech 36 cm x 30 cm:

  • 5 vajec
  • 2 zarovnané polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 vrchovatá lžíce hladké špaldové mouky

náplň :

  • oblíbená marmeláda – my jsme použili domácí z černého rybízu
  • 1 kus smetany ke šlehání
  • 1 kus ztužovače šlehačky

ozdoba: / nemusí být – stačí lehce pocukrovat moučkovým cukrem /

  • domácí marmeláda
  • rozmixované vlašské ořechy nebo mandle

Postup

Nejprve si plech vytřete zhruba lžící řepkového oleje / i strany plechu / a následně na plech položte pečící papír, který také zlehka pomažte olejem. Předehřejte si troubu na 200 stupňů.

Oddělte žloutky od bílků. V míse vyšlehejte bílky se dvěma lžícemi třtinového cukru a špetkou soli do tuha. Poté vmíchejte do sněhu zlehka žloutky jeden po druhém a přidejte velkou lžíci špaldové mouky. Směs vlijte na vymazaný pečící papír a po uhlazení vložte do předehřáté trouby. Pečte na 200 stupňů 10 minut.

Po vychladnutí roládku potřete zlehka marmeládou. Do vychlazené šlehačky vsypte obsah sáčku se ztužovačem a ušlehejte šlehačku, kterou ihned naneste na vrstvu marmelády. Pomocí pečícího papíru roládu smotejte.

Pokud chcete lehčí formu zákusku, nechejte už jen 2 hodinky v lednici ztuhnout a můžete podávat. Roládu můžete pro hezčí vzhled lehce pocukrovat moučkovým cukrem.

Jestliže ale chcete docílit slavnostnější podoby, před vložením do lednice ještě povrch potřete zlehka marmeládou a posypte nastrouhanými vlašskými oříšky nebo mandlemi.

 ..a teď už můžete postavit vodu na kávu… Dobrou chuť!

 

Náš tip: do ušlehané bílkové hmoty můžete pro obměnu přidat lžíci kakaa na vaření a tím získáte čokoládovou roládu