Svěží ovocný dort bez pečení

Pokud čekáte návštěvu a chcete překvapit něčím lehkým nejen v létě nebo chcete dětem udělat zdravější dortík máme pro vás tip. Příprava není náročná, poté stačí jen 40 min v ledničce a lákavě vypadající dort je na světě.
Ingredience
- 400 g bílého jogurtu do 3% tuku
- 250 g – 1 tvaroh ve vaničce nízkotučný
- 820 g plechovka broskví (mohou však být nyní i čerstvé jahody, meruňky…)
- 150 g piškoty Opavia
- 10 g cukrárenské želé extra silné žluté obsahující agar – Dr. Oetker
- 50 g ztužovač želatiny za studena – Dr. Oetker
- 30 g třtinového cukru (20 g do tvarohovo-jogurtové hmoty + 10 g do želé)
Postup
Do dortové formy dáme na spodní část formy potravinářskou fólii – omotáme a následně přiděláme boční část formy. Do formy vložíme polovinu piškotů.
Ve vedlejší misce si na sítko dáme okapat kompot broskví (možno zaměnit za jakékoli sezónní ovoce, které je měkké a dobře se krájí). Po okapání broskve nakrájíme na plátky a naskládáme na piškoty. Piškoty s broskvemi ještě pokapeme lžící troškou šťávy z plechovky.
V míse si smícháme tvaroh s jogurtem spolu s 20 g třtinového cukru.
Do velké mísy dáme 80 ml vody a za stálého intenzivního míchání metličkami přisypeme obsah sáčku ztužovače želatiny za studena a mícháme zhruba 1/2 min. Ihned po promíchání přidáme po částech hmotu tvarohu s jogurtem, kterou následně nalejeme na piškoty s broskvemi. Hmotu uhladíme a naskládáme na ni zbytek piškotů. Na piškoty ozdobně naaranžujeme broskve.
Jako poslední již nás čeká udělat želatinu, kterou vsypeme do 450 ml vody a přidáme 10 g cukru. Vše vaříme 1 minutku a po odstavení z plotny za občasného míchání necháme cca 10 minut chladnout. Ještě vlažné želé lžicí dávkujeme na dort.
1/12 dortu = cca 145 g obsahuje:
- energie: 630 kJ
- bílkovin: 6,5 g
- sacharidů: 27 g
- tuků: 1,4 g
Přejeme dobrou chuť!