Celozrnná žemlovka s jablky a tvarohem

celozrnná žemlovka

Čas od času bychom mohli svoji chuťové buňky malinko rozmazlit. Proto je tu recept do sladka, avšak po prostudování receptu zjistíte, že moc cukru v něm není. Zato tvaroh se postará o dávku bílkovin. A proto nás dokáže žemlovka i příjemně zasytit.

Ingredience

  • starší celozrnné pečivo (co doma zbylo)
  • mléko nízkotučné (max. 0,5 l)
  • jablka cca 4 ks
  • rozinky
  • skořice
  • nízkotučný tvaroh 250 g
  • 1 -2 vejce
  • 2 lžičky třtinového cukru

Postup

  • celozrnná žemlovkaStarší celozrnné (i vícezrnné) pečivo si nakrájíme na potřebný tvar (dle nádoby, kde potom budeme žemlovku péct). Rohlíky na kolečka, chléb na krajíce, či půlky krajíců.
  • Jablka si nakrájíme buď na podobně velké kousky či nastrouháme. Dle chuti a času.
  • Nízkotučný tvaroh si rozmixujeme s jedním vejcem, troškou mléka na zředění a dle chuti třtinovým cukrem.
  • Zapékací mísu si vymažeme slabě olejem, aby se nám žemlovka nepřichytila.
  • Nyní si nachystáme do hlubšího talíře mléko, kam každý kus pečiva dáme, aby se pěkně mlékem nasáklo a mírně změklo. Pozor však ať nemáte z pečiva kaši :). Stačí jen namočit a rovnat do zapékací mísy.

První vrstva je tedy z namočeného pečiva v mléce. Jako další vrstvu nasypeme jablka, rozhážeme pár rozinek a posypeme bohatě skořicí. Dále tuto jablečno-skořicovou vrstvu zalijeme připravenou tvarohovou směsí. Dále opět naskládáme celozrnné pečivo namočené v mléce, jablka, tvaroh …okud nám ingredience nedojdou.
Končit bychom měli vrstvou pečiva.

Nakonec než dáme takto připravenou žemlovku péct, doporučuji zalít ji ještě rozmíchaným vejcem v mléku. Ale tato fáze nemusí již být.

Pečeme cca 25 minut na 180 stupňů.

Doporučuji žemlovku volit na snídani, či odpolední svačinku ještě s hrnkem mléka či kefíru.

Komentáře

3 komentáře
    • 11. 12. 2015 v 19:50

    Perfektni recept, zkusim ho.. a hlavne jako druhy recept zkusim jablka nahradit hruskami… Jeste jednou dekuji.

  1. Váša

    • 12. 1. 2012 v 12:08

    Jo jo, potvrzuji, takto připravenou žemlovku si čas od času dopřeji jako jídlo po namáhavé sportovní aktivitě a je to opravdu velká dobrota, jen mléko nahrazuji sojovým nápojem a třtinový cukr kvaltním medem.

    • 16. 8. 2011 v 10:51

    Děkuji za velice zajímavý recept. Žemlovku jsem pekla již několikrát, ale s měla jsem tam i něco na víc. No zkusím i ten váš recept. Třeba bude mnohem lepší než ten můj-