Vláčná jablečná bábovka

Máte rádi dezerty z jablek pro jejich vláčnost? Upečte si výbornou, jednoduchou, rychlou a přitom zdravější bábovku. Věřte, že její vůně při pečení přiláká i vaše sousedy.

Ingredience

1 hrnek = 250 ml

  • zhruba 1,5 hrnku nahrubo nastrouhaných jablek / 4 jablka střední velikosti /
  • 1 hrnek špaldové mouky hladké
  • 1 hrnek pšeničné mouky hladké
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů  / 12 g /
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku řepkového oleje
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 velká polévková lžíce holandského kakaa
  • hrst vlašských oříšků
  • 1 polévková lžíce rozinek

Na vymazání plechu (raději mít silikonovou formu):

  • trochu másla či hery
  • strouhanku nebo polohrubou mouku

Postup

Oloupejte a nastrouhejte jablka, přidejte do nich žloutky, olej a vše důkladně promíchejte.

Do misky si odměřte mouky, smíchejte s práškem do pečiva, přidejte skořici.

Udělejte sníh z bílků se špetkou soli a ve chvíli, kdy bude sníh tuhnout, přidejte pro zpevnění třtinový cukr a do tuha sníh ještě ušlehejte, zhruba 5 minut. Této části se vyplatí věnovat čas, bábovka je posléze krásně nafouklá a v chuti jemná.

Nyní do směsi s jablky zlehka přimíchejte ušlehaný sníh střídavě spolu s moukovou směsí a polovinu hmoty nalijte do (silikonové) formy. Nyní pokud chcete, posypte hmotu ve formě ořechy a hrozinkami. Do zbytku směsi přidejte kakao, zlehka promíchejte a dejte na bílou část.

Vložte formu do rozpálené trouby na 200 stupňů Celsia a pečte zhruba 30 minut až do chvíle, než bude vpichnutá špejle suchá.kus nakrájený

Bábovku servírujte pokud možno s kopečkem bílého jogurtu nebo lehce oslazeného tvarohu pro zvýšení bílkovin.

Dobrou chuť !

Komentáře

3 komentáře
  1. Markéta

    • 3. 3. 2016 v 21:17

    Luxusní! „obyč“ bábovka z bílé mouky se může jít zahrabat!

  2. Dana

    • 23. 2. 2016 v 4:44

    Bábovka nám chutnala, manžel kladně ohodnotil zdravé suroviny. Určitě si ji přidáme do jídelníčku.

  3. Petra

    • 22. 2. 2016 v 9:33

    Výborná bábovka :-)
    Chutnala celé rodině a nikdo nepoznal, že je ze zdravějších surovin.