Voňavý rýžový koláč s červenou cibulkou, tuňákem, sýrem a bazalkou

Rýžový koláč vás nadchne svou lehkostí a jelikož rýže neobsahuje lepek, mohou si tento koláč dopřát i lidé s celiakií. Rýže je zdrojem komplexních sacharidů a ve spojení s tuňákem a zeleninou jsme docílili plnohodnotného pokrmu s vyváženými živinami.
Ingredience
na 4 porce:
- 300 g rýže Basmati / nebo rýže parboiled /
- 1/2 litru polotučného mléka / nebo nízkotučného mléka /
- 1 zeleninový bujón Wűrzl / možno nahradit kořením Solčanky /
- 2 vejce
- 3 červené cibule
- 200 g sýra eidam / nebo jiný oblíbený sýr do 30% tuku v sušině /
- 1 konzerva tuňáka v olivovém oleji / nebo „dietnější“ verze – ve vlastní šťávě /
- bazalka sušená nebo čerstvá
- 1 lžíce oleje na vymazání plechu
Postup
Rýži propláchněte pod studenou vodou. Dejte do většího hrnce s nepřilnavým dnem a opečte ji na sucho do vypaření vody – zhruba 2 minutky. Když se rýže začne lepit ke dnu hrnce, zalejte rýži 1/2 litrem mléka a přidejte 1 kostku zeleninového bujónu. Vařte do změknutí rýže pod poklicí zhruba 10 – 12 minut a průběžně rýži promíchávejte, aby se nepřichytila ke dnu. V případě, že se začne přichytávat ke dnu a není ještě hotová, dolejte trošku vody, promíchejte a vařte do změknutí. Po uvaření nechejte rýži zchládnout.
Připravte si plech o velikosti zhruba 40 x 25 cm a lehce jej potřete olejem / i boky plechu /a vložte pečící papír, který také zlehka pomažte olejem. Zapněte troubu na 180 stupňů na horký vzduch.
Nyní si připravte suroviny na obložení koláče. Nakrájejte cibuli na plátky, v misce rozmačkejte tuňáka z plechovky, nastrouhejte sýr na hrubším struhadle.
Vychlazenou rýži promíchejte se dvěma vejci / nejlépe rukama / poklaďte na plech s pečícím papírem a lehce namočenou rukou rozprostřete směs i do okrajů plechu. Na rýži dejte rozmačkaného tuňáka, cibuli, nastrouhaný sýr a nakonec posypte bazalkou.
Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 – 30 minut do zezlátnutí koláče.
Koláč podáváme se zeleninovou oblohou nebo s oblíbeným zeleninovým salátem.
Dobrou chuť!