Zapečená quinoa

Dnes pro vám máme hádanku. Znáte surovinu, které se říká „pšenice Inků“? Oproti rýži či pšenici obsahuje všechny základní aminokyseliny, neobsahuje lepek – je tedy vhodná pro celiaky. Obsahuje spoustu vlákniny a vitamínů – např., B, E, železo, fosfor, hořčík, zinek a vápníku má více než mléko… Ano, je to quinoa !!!
Ingredience
Postup
Ve větším hrnci nebo pánvi, orestujte na oleji na kostičky nakrájenou cibulku spolu s prolisovaným česnekem.
Po orestování cibulky přisypte guinou a zalejte ji vroucí vodou v poměru 1:2 / tedy 1 díl guinoi – 200 g, 2 díly vody – tedy 400 g/. Po zalití vsypte na guinou 1 lžíci solčanky, promíchejte a vložte bobkový list. Nechejte pod pokličkou vařit zhruba 20 minut do změknutí a vyvaření vody.
Po uvaření předehřejte troubu na 210 stupňů. Z uvařené guinoi vyjměte bobkový list a nechejte bez poklice směs lehce zchládnout. Následně vmíchejte 2 vejce, 3 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu a 100 g nastrouhaného sýra. Promíchejte a nalejte do olejem vymazané zapékací nádoby. Posypte zbytkem sýra a pečte zhruba 20 minut.
Podávejte s jakoukoli zeleninou nebo zeleninovým salátem. Dobrou chuť!
Poznámka: quinou můžete zakoupit v jakékoli prodejně se zdravou výživou, ale také v DM drogerii
Jana
Dobrý den, quinou se připravuji ochutnat, ale dělala jsem strouhanou kakaovou buchtu a povedl se a skvěle chutnal , doporučuji. Jakmile udělám vepíši svůj názor. J.
