Zapečená quinoa

Dnes pro vám máme hádanku. Znáte surovinu, které se říká „pšenice Inků“? Oproti rýži či pšenici obsahuje všechny základní aminokyseliny, neobsahuje lepek – je tedy vhodná pro celiaky. Obsahuje spoustu vlákniny a vitamínů – např., B, E, železo, fosfor, hořčík, zinek a vápníku má více než mléko… Ano, je to quinoa !!!

Ingredience

  • 2 cibule – my jsme použili červené
  • 1 velký nebo 2 malé stroužky česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 200 g quinoi / tmavé nebo světlé /
  • 1 kávovou lžičku solčanky nebo koření na polévku
  • 1 bobkový list
  • 2 vejce
  • 3 lžíce zakysané smetany nebo hustého jogurtu
  • 150 g nastrouhaného sýra

    sur

Postup

Ve větším hrnci nebo pánvi, orestujte na oleji na kostičky nakrájenou cibulku spolu s prolisovaným česnekem.

Po orestování cibulky přisypte guinou a zalejte ji vroucí vodou v poměru 1:2 / tedy 1 díl guinoi – 200 g, 2 díly vody – tedy 400 g/. Po zalití vsypte na guinou 1 lžíci solčanky, promíchejte a vložte bobkový list. Nechejte pod pokličkou vařit zhruba 20 minut do změknutí a vyvaření vody.

Po uvaření předehřejte troubu na 210 stupňů. Z uvařené guinoi vyjměte bobkový list a nechejte bez poklice směs lehce zchládnout. Následně vmíchejte 2 vejce, 3 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu a 100 g nastrouhaného sýra. Promíchejte a nalejte do olejem vymazané zapékací nádoby. Posypte zbytkem sýra a pečte zhruba 20 minut.

na plechu

 

Podávejte s jakoukoli zeleninou nebo zeleninovým salátem. Dobrou chuť!

Poznámka: quinou můžete zakoupit v jakékoli prodejně se zdravou výživou, ale také v DM drogerii

Komentáře

1 komentář
  1. Jana

    • 16. 11. 2014 v 14:19

    Dobrý den, quinou se připravuji ochutnat, ale dělala jsem strouhanou kakaovou buchtu a povedl se a skvěle chutnal , doporučuji. Jakmile udělám vepíši svůj názor. J.
    :-P