Zapečené těstoviny se špenátem

Vyzkoušejte moji nejoblíbenější úpravu těstovin. Kombinace sýra a špenátu je výtečná. A nebojte se, není to tak složité, jak se může zdát.

Musím se přiznat, že tohle je snad jedno z mých nejoblíbenějších jídel, a kdyby nebyla příprava tak zdlouhavá, dělala bych si ho každý den. Také se přiznám, že inspiraci na něj jsem nalezla v jedné restauraci, kde jsem se do tohoto pokrmu opravdu zamilovala. Nutno podotknout, že jsem si ale recept trošku (hodně) poupravila, ale hlavní suroviny jsem zachovala. Jen úpravu pokrmu jsem mírně „odlehčila“.

Než dáme mísu do trouby, tak pokrm přelijeme smíchaným vajíčkem s mlékem, aby se pokrm po stranách nepřipekl a byl krásně zapečený. Dáme do trouby a až se začně na povrchu tvořit zlatavá kůrčička, tak je hotovo.

Kdo chce, může ještě 5 minut před koncem na povrch dát sýr, aby se zapekl a na ozdobu nakonec přidat plátky rajčete.

Tip

V restauraci, kde jsem tyto těstoviny ochutnala přidávají do pokrmu místo sýru na drobné kousky lososa. Tím pádem je pokrm zase úplně jiný. I špenátu tam dávají méně, než jak je popisováno v receptu. Dále jsem se setkala už i s přípravou stejnou jako v receptu, jen jsou uvnitř navíc ještě žampióny. Záleží na Vás, jakou variantu vyzkoušíte…

Ingredience

  • těstoviny (nejlepší motýlci nebo vrtulky)
  • špenát (jednodušší příprava je z mraženého špenátového protlaku)
  • madeland light (může být i eidam 30%)
  • 150 – 200 ml mléka
  • vejce 1 – 2 ks (závisí na množství, které budeme zapékat)
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku (nemusí být)
  • rajče jako ozdoba

Postup

Nejprve si uvaříme špenát – podle toho, jak ho každý má rád – s česnekem, bez česneku, zjemněný mlékem, s vajíčkem apod.

Poté uvaříme těstoviny v osolené vodě. Měly by být lehce nedovařené. Množství závisí na velikosti pekáčku.

Až bude špenát i těstoviny hotové, nachystáme si zapékací mísu. Tu můžeme vymazat kapkou olivového oleje, ale také nemusíme. Střídavě dáváme vrstvu těstovin, poté špenátu a plátky sýra, opět těstoviny, špenát, plátky sýra. Nezapomínáme solit, pokud jsme už neosolili špenát při vaření. Takto skládáme až do vyčerpání surovin, přičemž na povrchu by měla být poslední vrtsva těstovin.

Komentáře

4 komentáře
  1. Lucie

    • 18. 11. 2013 v 10:42

    dnes dělám a už se peče v troubě jsem vážně zvědavá jak bude chutnat. jen místo mléka jsem dala smetanu a místo rajčete bude buď salátová okurka nebo paprika ale vypadá to moc dobře

  2. alice

    • 16. 10. 2010 v 10:59

    … tak už je mám v troubě..

    jsem zvědavá, jak budou chutnat.. pridala jsem na vrstvu špenátu orestované kousky anglické, jen pro chut masa :) a pak vrstvu strouhaného sýru a pak zase testoviny. Testoviny mám široké dlouhé nudle..zatim to vypada dobre :) díky za tip :)

  3. mmmm

    • 5. 1. 2010 v 9:50

    určitě vyzkouším

  4. andrea

    • 18. 12. 2009 v 10:07

    Výborný recept, vyzkoušela jsem ho, a je skvělý. Pro obměnu jsem tam začala ještě dávat kousky orestovaného kuřecího masa. díky za recept. A.