Zapečené žampióny s brokolicí se sýrem

Další tip na jeden z oblíbených zapečených pokrmů. Výborné, jednoduché a přitom zdravé jídlo bohaté zejména na bílkoviny a vápník si můžete dopřát jak na večeři, tak na oběd třeba s bramborovou kaší.

Ingredience

  • 300 g brokolice (nejlépe čerstvá, ale může být i mražená)
  • 150 g žampiónů (nejlépe čerstvé, ale mohou být i sterilizované)
  • 4 vejce
  • 50 ml zakysané smetany extra light 8%
  • 50 g strouhaného eidamu (např. Krkonšský eidam 20 % tuk v sušině)
  • sůl
  • kmín

Postup

Brokolici omyjeme, nařežeme na drobné kousky (pokud používáme čerstvou) a necháme ji asi 5 min napařit nad párou. Omyté a nakrájené žampióny na plátky mírně osmažíme na pár kapkách oleje (použijte např. slunečnicový), poté přidáme nadrobnou nakrájenou brokolici, mírně osolíme, okmínujeme a necháme podusit. (V případě, že používáte sterilizované žampióny, není potřeba je smažit ani dusit – směs dochuťte solí a kmínem až v zapékací míse). Žampióno-brokolicovou směs přendáme do zapékací misky a zalijeme rozšlehanými vejci.

Necháme zapéct asi 20 minut a před dopečením posypeme nastrouhaným sýrem a vrátíme ještě na pár minutek do trouby.

TIP: Tento pokrm se hodí jako lehká večeře, či oběd. Můžete ho doplnit i bramborovou kaší.