Zdravé chipsy z řepy a sýra

Pokud si rádi pochutnáváte na slaných chipsech, ale zároveň vyznáváte zdravé stravování, je dnešní recept právě pro vás. Vyrobte si domácí chipsy z červené řepy a sýra. Na ochucení se snažte použít různá voňavá koření a pokud možno malé množství soli.

Ingredience

na řepové chipsy / na dva plechy /:

  • 300 g řepy / zhruba 3 menší řepy /
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • troška soli

na sýrové chipsy / na 1 plech a 10 chipsů /:

  • 80 g eidamu 30 % tuku v sušině
  • koření např. rozmarýn, tymián, gyros..1

pomůcky:

  • špejle nebo klacíky na nanuky / nemusí být /
  • plechy / 3 pokud budete dělat oboje chipsy z uvedeného množství najednou /
  • pečící papír

Postup

na řepové chipsy:

Rozpalte troubu na 200 stupňů.

Řepu oloupejte a nakrájejte na přibližně 1 – 1,5 mm tlustá kolečka a v papírové utěrce řepu vysušte.

Do nakrájené řepy 2promíchejte 1 polévkovou lžíci oleje a rozložte na plech s pečícím papírem tak, aby se plátky řepy nepřekrývaly viz obrázek.3

Pečte přibližně 30 minut do zkřupavění.

Pokud musíte:-), zlehka je osolte.6

na sýrové chipsy:

Rozpalte troubu na 200 stupňů.

Nastrouhejte sýr na jemném struhadle. Na plech s pečícím papírem dejte vždy trošku sýra a na něj dejte klacík nebo špejli / možno dělat bez špejlí /a zasypte zase sýrem4. Každý chips posypte zvoleným kořením – například rozmarýnem, tymiánem, kořením na gyros…a dejte do trouby péct na 200 stupňů zhruba 10 – 15 minut do zkřupavění konců.5

Po upečení vyjměte z trouby a nechte chvíli stát. Následně odlepujte jednotlivé chipsy z pečícího papíru viz obrázek.7