Zelňačka bez tuku

Také máte rádi zelňačku, ale typická zelňačka se smetanou a klobásou vás neláká pro svoji tučnost? Naše zelňačka je opravdu nabitá vitaminy a její zdravou podobu si můžete dopřát opravdu bez výčitek.
Ingredience
pro 6 osob:
- 300 g kysaného zelí / pro více osob použijte celé 500 g balení a přidejte navíc 0,5 l vody /
- 500 g mixovaných loupaných rajčat nebo rajčatového pyré či protlaku
- 1 l studené vody
- 1 hovězí bio bujón bez glutamátu nebo sojové miso / vše ve zdravé výživě /
- 2 špetky sušené bazalky
- 4 malé brambory nakrájené na kostky + 1/2 litru vody k uvaření
- 100 g šunky
- 1 lžíce třtinového cukru / pokud je zelí kyselejší chuti /
- sůl, kmín
Postup
Kysané zelí vyjmeme z obalu, pokrájíme na kousky a dáme do velkého hrnce. Přidáme mixovaná loupaná rajčata / nebo rajčatové pyré nebo protlak/, 1 l studené vody, hovězí bujón, bazalku a necháme vařit zhruba 20 minut do změknutí zelí.
Mezitím si v jiném hrnci uvaříme v 1/2 litru vody, lžičce kmínu a špetce soli na kostičky nakrájené a oloupané brambory. Vaříme zhruba 5 minut.
Polévku ochutnáme a v případě, že se nám zdá kyselá, přidáme třtinový cukr. Pak vlijeme do polévky uvařené brambory i s vodou a přidáme na kostičky nakrájenou šunku. Vše vaříme ještě 1 minutu a můžeme podávat.
Pokud jste si tuto polévku připravili jako hlavní chod, například k večeři, můžete ji doplnit o vařené vejce a posypat např. strouhaným sýrem. Jako přílohu můžete volit kus celozrnného pečiva nebo odlehčenou podobu ve formě např. křehkých plátků nebo knäckebrotů.
Dobrou chuť!