Zelňačka bez tuku

Také máte rádi zelňačku, ale typická zelňačka se smetanou a klobásou vás neláká pro svoji tučnost? Naše zelňačka je opravdu nabitá vitaminy a její zdravou podobu si můžete dopřát opravdu bez výčitek.

Ingredience

pro 6 osob:

  • 300 g kysaného zelí / pro více osob použijte celé 500 g balení a přidejte navíc 0,5 l vody /
  • 500 g mixovaných loupaných rajčat nebo rajčatového pyré či protlaku
  • 1 l studené vody
  • 1 hovězí bio bujón bez glutamátu nebo sojové miso / vše ve zdravé výživě /
  • 2 špetky sušené bazalky
  • 4 malé brambory nakrájené na kostky + 1/2 litru vody k uvaření
  • 100 g šunky
  • 1 lžíce třtinového cukru / pokud je zelí kyselejší chuti /
  • sůl, kmín

suroviny zel

Postup

Kysané zelí vyjmeme z obalu, pokrájíme na kousky a dáme do velkého hrnce. Přidáme mixovaná loupaná rajčata / nebo rajčatové pyré nebo protlak/, 1 l studené vody, hovězí bujón, bazalku a necháme vařit zhruba 20 minut do změknutí zelí.

Mezitím si v jiném hrnci uvaříme v 1/2 litru vody, lžičce kmínu a špetce soli na kostičky nakrájené a oloupané brambory. Vaříme zhruba 5 minut.

Polévku ochutnáme a v případě, že se nám zdá kyselá, přidáme třtinový cukr. Pak vlijeme do polévky uvařené brambory i s vodou a přidáme na kostičky nakrájenou šunku. Vše vaříme ještě 1 minutu a můžeme podávat.

Pokud jste si tuto polévku připravili jako hlavní chod, například k večeři, můžete ji doplnit o vařené vejce a posypat např. strouhaným sýrem. Jako přílohu můžete volit kus celozrnného pečiva nebo odlehčenou podobu ve formě např. křehkých plátků nebo knäckebrotů.

Dobrou chuť!