Zelný salátek s mrkví

Známý a oblíbený salátek, který si můžete snadno vyrobit i doma. Můžete ho udělat i bez mrkve a třeba s křenem nebo s kukuřicí. Určitě si ho zamilujete jako já.

Výtečný salátek, který by neměl chybět jako doplněk u žádného hlavního jídla a který dobře poslouží i jako svačinka. Místo mrkve můžete vyzkoušet i variantu s kukuřicí.

Rada

Denně bychom měli sníst 5 porcí ovoce a zeleniny. Z toho 2 porce ovoce a 3 zeleniny. Proto doporučuji buď ovoce nebo zeleninu ke každému z pěti našich denních jídel (buď jako oblohu, součást pokrmu a nebo samotné na svačinku). A myslím, že salát jako je tenhle, je skvělá porce zeleniny a stačí si dát trošku k obědu, svačině nebo k večeři.

Ingredience

  • půl hlávky zelí (což je asi 500 g)
  • 2 mrkve
  • sůl
  • 1 lžíce cukru (zkuste použít třtinový)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 – 3 lžíce jablečného octa

Postup

Zelí si nakrájíme na drobné nudličky a lehce prosolíme. Radím toto zelí pořádně promačkat a nechat asi půl hodinky odpočívat. Tak pustí dost vody. Poté ho podle chuti osladíme cukrem, okyselíme octem a přidáme olivový olej. Nakonec nastrouháme mrkev, kterou do ochuceného zelí přimícháme.