Želví dort z kiwi

Všechny děti milují sladkosti, a právě proto je určitě příjemně překvapíte, pokud jim za vysvědčení připravíte svěží želví dort, který jim nebudete muset zakazovat i přesto, že si budou chtít stále přidávat. Jeho příprava je velmi jednoduchá, rychlá a zvládnete ji během večerní půlhodinky.
Ingredience
tvarohový krém:
- 250 g odtučněného tvarohu
- 2 zakysané smetany 8% Madeta po 180 g
- 2 velké lžíce cukru moučka nebo práškové stévie
- 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker za studena
ostatní:
- 6 kusů kiwi nakrájené na plátky
- 100 g piškotů – pokud máte celiakii, volte bezlepkové piškoty např. Z Alberta či DM drogérie nebo ze zdravé výživy
- 3 menší polévkové lžíce granka nebo holandského kakaa
- na nožičky 1 menší banán
- na hlavičku želvy – citron a 2 hřebíčky nebo marcipán a potravinářské barvy na obarvení / dle obrázku /
- mísa ve tvaru želvího krunýře
- potravinová fólie
Postup
Mísu ve tvaru krunýře vyložte potravinovou fólií.
6 Kiwi oloupejte a nakrájejte na kolečka. Na dno mísy vkládejte vedle sebe kolečka kiwi a jedno kiwi si nechejte nakrájené stranou.
Na tácek si připravte piškoty – zhruba 100 g a kakao s velkou polévkovou lžící.
Nyní připravte krém. Smíchejte 2 zakysané smetany s tvarohem a dvěma velkýma lžícema cukru.
Do větší mísy vlijte 90 g studené vody, začněte mixovat a vsypte obsah sáčku s želatinou za studena. Po 1/2 minutě vlijte za stálého mixování metliček tvarohovo smetanovou směs a již promixujte krátce – pouze do vytvoření homogenní hmoty.
Začněte vrstvit dort. Pracujte rychle, aby hmota nezačala tuhnout dříve, než bude navrstvená v míse. Na kolečka kiwi v míse rozetřete 1/3 vytvořeného krému, posypte lžící kakaa a dejte piškoty.
2. vrstvu dejte další 1/3 krému, 1 lžíci kakaa, vrstvu piškotů a nyní zbytek nakrájeného kiwi. Pokud kiwi již nemáte, můžete použít jiné měkké ovoce nebo nemusíte použít již žádné a pokračujte třetí poslední vrstvou – tedy zbytek krému, kakao, piškoty. Hotovo. Dort dejte ztuhnout do lednice alespoň na 3 hodinky.
Na závěrečné dotvoření dortu si dopředu vytvořte hlavu z marcipánu a potravinářských barev dle obrázku, nebo jako jednoduchou a rychlou variantu zvolte citron do něhož zapíchnete místo očí 2 hřebíčky.
Po ztuhnutí dortu vytvořte nožičky želvy. Banán rozpulte podélně a následně napříč – vzniknou 4 části, tedy nohy želvy.
Můžeme servírovat. Na mísu s dortem dáme tác, pevně přidržíme a otočíme vzhůru nohama. Z dortu odlepíme potravinářskou fólii a přiložíme vytvořenou hlavu a nožičky.
Přejeme Vám krásné prázdniny plné pohody. Vaše VIVIENTE:-)