Zimní punč

Vrátili jste se promrzlí z procházky a chcete se něčím voňavým zahřát? Připravte si punč, který s Vámi mohou popíjet i děti a který si můžete vzít s sebou i do termosky na hory či výlet.
V receptu je také uvedena alko-varianta, kterou si po dlouhé procházce můžete také občas bez výčitek vychutnat.

Ingredience

pro 4 – 6 osob:

  • 2 pomeranče
  • hřebíčkové koření
  • 1 celá skořice
  • 1/4 lžičky muškátového květu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce medu
  • 1 litr jablečného džusu / pokud seženete je velmi dobrý Relax – jablko-skořice -Lidl /
  • 500 ml ananasový džus

v alko-variantě volíme všechny suroviny stejné, jen přidáme rum a zaměníme jablečný džus za bílé víno:

  • místo jablečného džusu volíme 0,5 litru bílého vína
  • 100 ml rumu

suroviny

Postup

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů.

Pomeranče důkladně omyjeme a následně z nich vyřízneme měsíčky na ozdobení sklenic a dle obrázku do kůry zapíchneme hřebíčky. Zbytek pomerančů oloupeme, nakrájíme na tlustější, zhruba 2 cm pláty a do každého z nich vpíchneme 2 hřebíčky. Dáme na plech, zakápneme medem a pečeme zhruba 10 minut.

Nealko verze:

Do hrnce vlijeme jablečný džus a přidáme skořici. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme cca 5 minut. Po uvaření vmícháme muškátový květ, citronovou šťávu, ananasový džus a lehce prohřejeme.

V případě alko-punče:

Víno přivedeme těsně k bodu varu, vypneme a necháme skořici ve víně louhovat zhruba 10 minut. Po louhování vmícháme muškátový květ, citronovou šťávu, ananasový džus, rum a opět lehce zahřejeme.

V posledním kroku si ozdobíme sklenice připraveným měsíčkem pomeranče s hřebíčkem. Vyjmeme upečený pomeranč z trouby, odstraníme hřebíčky, nakrájíme na kousky a vložíme do sklenic. Nakonec na pomeranče nalejeme horký ochucený punč a podáváme.

Na zdraví !!!