Řeřicha setá

Podzimní a nepříznivé počasí nás letos překvapilo dost brzy. Pokud chcete podpořit imunitu, vypěstujte si doma za pár dní bylinku, která vám dodá nálož vitamínů a minerálních látek. Jedná se o řeřichu setou.

Řeřicha setá (Lepidium sativum), také nazývána žerucha, vesnovka nebo začanka patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae) a původem pochází ze zemí Blízkého východu a Afriky. Odtud se rozšířila i do Evropy.

Řeřicha se doporučuje hlavně při podpoře imunity, poruchách krvetvorby a lidem trpícím onemocněním močového ústrojí. Ale můžete ji konzumovat, i když jste zdraví jako rybička.

Použití je mnohostranné. Nejčastěji se přidává na chléb s máslem, s rostlinným tukem, s tvarohem nebo jakoukoliv pomazánkou, pod sýr nebo šunku, do polévek, do omáček, salátů, k vajíčkům, k rybám, na brambory a kamkoliv vás napadne.

Řeřichu přidávejte až do hotových pokrmů, jinak ztratí tepelnou úpravou vitamíny a minerální látky a zhořkne. Řeřicha má mírně štiplavou chuť připomínající ředkvičky. Čím jsou rostlinky starší, tím je chuť výraznější.

Velkou výhodou řeřichy je její nenáročnost na pěstování, rychlost růstu a široké využití v kuchyni. Seje se celoročně a sklízí se již po pár dnech, neboť klíčí velice rychle. Nemusíte tedy čekat dlouhé týdny na výsledek a pěstování řeřichy zvládne opravdu každý. Takže si ji můžete dopřávat, kdykoliv se vám zachce.

Doma se nejčastěji pěstuje na mělkých miskách nebo táccích (plastových, polystyrenových atd.), na nichž je položena vrstva vaty či papírových ubrousků. Ubrousek či vatu je nutné dostatečně zalít vodou, a jakmile voda prosákne do všech vrstev, zasejí se nahusto semínka řeřichy (většinou vyjde jeden sáček semínek na celý tácek). U nás jsou nejčastěji k dostání semínka celoroční řeřichy Dánské v sáčcích o hmotnosti 5 g.

Pokud budete chtít urychlit klíčení, můžete přes tácek či misku dát fólii nebo sáček. Semínka a rostlinky dostatečně zalévejte, nesmí nikdy zaschnout! Jelikož řeřicha nemá ráda vyschnutí, není třeba ji vystavovat přímo na slunce (pokud však zvládnete dostatečně zavlažovat, můžete pěstovat i tam). Vyhovují jí i polostinná místa. Již druhý den můžete naklíčenou řeřichu používat do salátů jako naklíčené fazole mungo, nebo vyčkáte pár dní, kdy vám doroste asi do 4-6 cm a můžete začít sklízet zelené rostlinky. Řeřicha se konzumuje i se stonky, které jsou také velmi jemné.

Tip! Kupte si více sáčků semínek a nasázejte je postupně po pár dnech do více misek, tak budete mít vždy po ruce dostatečné množství, hlavně v podzimních a zimních měsících.

 Jezte zelenou!