Rýže

Štítky:

Pojďte se poučit, proč je rýže jedna z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších potravin na světě.

Rýže je jedna z nejdůležitějších potravin na světě, jen každý den nasytí polovinu lidské populace na světě. V Asijských zemích, jako je například Thajsko, je rýže tak významná, že pokud člověk řekne, že jde jíst, každý ví, že jde jíst rýži.

Historie a původ rýže

Rýže se začala pěstovat asi před 6000 lety v Číně, ale podle posledních archeologických nálezů se zjistilo, že rýže se pěstovala již před 9000 lety. Po většinu její dlouhé historie, byla existence rýže svázána pouze s Asií. Arabští cestovatelé rýži přivezli do starověkého Řecka, Alexandr Veliký ji poté přivezl do Indie. Odtud si rýže nalezla cestu do všech koutů světa. Muslimové ji přivezli do Španělska v 8. století během jejich dobyvatelské epochy, Křižáci zase do Francie. Do Jižní Ameriky se rýže dostala v 17. století během španělské kolonizace tohoto kontinentu.

Většina světové zásoby rýže se pěstuje v Asii, kde hraje neuvěřitelně důležitou roli v tamější jídelní kultuře. Tři největší vývozci rýže jsou Thajsko, Vietnam a Čína.

Pokud se někoho zeptáte, jaké druhy rýže zná, téměř jistě jich nebude více než prstů na jedné ruce. Rýže ale existuje přes 8000 (!) druhů a to už je pestrá škála k ochutnávání, co říkáte? Rýže se dá rozdělit podle její velikosti a můžeme tak rozeznávat odrůdy dlouhozrnné, krátkozrnné nebo například kulatozrnné. Krátkozrnná rýže obsahuje největší množství škrobu a po uvaření se nejvíce lepí, zatímco u dlouhozrnné rýže je to naopak.

Botanický název pro rýži je Oryza sativa (rýže setá).
Další způsob rozlišení rýže je podle stupně pomletí, kterým rýže prochází. Tímto se odlišuje hnědá rýže od bílé. U hnědé rýže (často se můžete setkat s označením „natural“) je zachováno celé zrno s vnějším obalem. Hnědá rýže si tak zachovává významné látky, které jsou v něm obsažené (jedná se především o vlákninu a minerální látky). Na druhé straně, bílá rýže je vymletá a oloupaná a tím pádem ochuzená o všechny důležité živiny, které jsou ve vrchních vrstvách obsaženy.

Hnědá rýže

Rýže, ze které je odstraněna jen slupka. Po uvaření má mírně tuhou konzistenci a chutná po oříšcích. Je výtečným zdrojem nestravitelné vlákniny. Vaří se přibližně 30 – 45 minut.

Parboiled rýže

Rýže se před pomletím máčí a poté suší. Živiny zůstávají uvnitř zrna, ale množství škrobu na povrchu se sníží, proto je vařená rýže více tvrdá a při vaření se nelepí. Vaří se přibližně 20 minut.

Bílá rýže

Je známá jako loupaná rýže, protože většina z vnějších vrstev – slupka i obaly zrna jsou odstraněny při procesu mletí. A vaří se ze všech druhů nejkratší dobu.

Rýže pro zdraví

Rýže je bohatý zdroj komplexních sacharidů a může se pyšnit téměř nulovým obsahem tuků. Za to obsahuje velké množství vitaminů B (zejména B1,B3 a B6) a také významné množství vlákniny.

Ačkoliv rýže má i větší množství bílkovin, nejsou plnohodnotné, jelikož neobsahují všechny potřebné aminokyseliny – limitující aminokyselinou je lysin. Tam, kde je rýže hlavním zdrojem obživy, je problém v zajištění adekvátní výživy. Je ji nutné doplnit o živočišné produkty a ryby, které poskytnou chybějící esenciální aminokyseliny. Popřípadně luštěniny mohou zlepšit aminokyselinové skóre ve stravě.

Rýže obsahuje mimo jiné i minerální látky. Příkladem je železo, hořčík a také zinek. Bohužel z rostlinných potravin jsou tyto látky hůře absorbovatelné, ačkoliv obsahují velké množství. Obsah minerálních látek je vázán na zpracování a typu rýže.

Za zmínku stojí určitě stojí to, že je cenným zdrojem draslíku, díky kterému rýže odvodňuje, pročisťuje ledviny a tzv. detoxikuje. (Narozdíl od sodíku, který v těle naopak vodu zadržuje.) Dále je např. zdrojem fosforu.

  • Energetická hodnota na 100 g rýže se pohybuje mezi 1400 kJ až 1600 kJ (čili okolo 334 – 381 kcal).
  • Obsah sacharidů okolo 73 g a bílkovin okolo 7 g.

Nejpopulárnější druhy rýže na světě

Arborio

Kulatozrnná škrobovitá bílá rýže, tradičně používaná k přípravě italského rizota.

Basmati

Aromatická rýže, která má ořechovou vůni, vynikající chuť a světlou strukturu.

Sladká rýže

Po uvaření téměř průsvitná, velmi lepkavá, tradičně používaná k přípravě sushi a mochi (japonský rýžový koláč).

Jasmínová rýže

Dlouhozrnná aromatická rýže s měkkou strukturou, která je k sehnání jak hnědá, tak bílá.

Bhútánská rudá rýže

Pěstuje se v Himalájích, má červenou barvu a ořechovou chuť.

Černá rýže

Rýže sladké chuti s lepkavým povrchem, která vařením získá fialovou barvu.

Kuchyňské tipy

  • Ohřejte vařenou rýži s mlékem nebo sojovým nápojem. Přidejte skořici, muškátový oříšek, hrozinky a med a získáte tak výborný rýžový puding.
  • Zbytky rýže se dají použít pro přípravu studeného rýžového salátu, který je vhodný jako oběd na cestu. Zkuste přidat kuřecí maso nebo tofu spolu s vaší oblíbenou zeleninou, oříšky, bylinkami a kořením.

Zdroj: www.whfoods.com, www.pechsiam.com, www.fao.org

Štítky:

Komentáře

1 komentář
    • 11. 3. 2010 v 14:20

    Mohu doporučit jasmínovou rýži, která nádherně voní. V článku thajská restaurace dokonce píší, že je to její přirozená vůně.