Sezónní ovoce a zelenina – podzim

Přinášíme vám 4-dílný seriálek o sezónním ovoci a zelenině. Nakupovat právě sezónní ovoce a zeleninu má nespočet důvodů, které si můžete v článku přečíst a uvědomit si, proč bychom na ně neměly zapomínat před dováženými druhy ovoce zeleniny.

V dnešní době už nikdo nepochybuje o tom, že konzumace ovoce a zeleniny je zdraví prospěšná. Záleží ale také na obsahu vitamínů, minerálních látek a dalších účinných látek, které jednotlivé druhy obsahují. Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby ovoce a zelenina byla vypěstovaná v období, které odpovídá její vegetační době a také aby bylo vypěstováno co nejblíže spotřebiteli.

Podle světové zdravotnické organizace bychom měli denně sníst alespoň pět porcí ovoce a zeleniny. Z toho by měla převažovat konzumace zeleniny 2:1 (tedy cca 400 g zeleniny a 200 g ovoce).  Jedna porce představuje množství, které se vejde do hrsti. Nezáleží na tom, zda se jedná o ovoce a zeleninu syrovou či vařenou.

Cesta, kterou ovoce a zelenina urazí od pěstitele na náš stůl, by měla být co nejkratší. Okurka nebo rajče, které si zakoupíte v zimě v supermarketu, musí urazit tisíce kilometrů. Navíc je sbírané nezralé a dozrává většinou při cestě. Tím dochází ke značným ztrátám vitamínů a také spotřeba pohonných hmot není zanedbatelná. Tímto převážením z jedné strany zeměkoule na druhou se vyprodukuje velké množství škodlivých látek. A ačkoliv pak jíme „zdravé ovoce“, tak potom dýcháme nezdravý vzduch. Proto je vhodnější konzumovat ovoce a zeleninu, která pochází z co nejbližšího zdroje, nebo alespoň z domácí produkce.

Nákup sezónního ovoce a zeleniny má nespočet výhod:

  • plodiny jsou čerstvé a mají vynikající chuť
  • obsahují více vitamínů a důležitých látek
  • prodejní ceny jsou nižší
  • nebudete podporovat zbytečnou tvorbu emisí, které vznikají transportem zeleniny a ovoce z dalekých zemí
  • konzumace sezónní místní zeleniny a ovoce je pro tělo mnohem přirozenější a vhodnější, protože obsahuje látky a živiny, které tělo v daném ročním období potřebuje

Kde nakupovat sezónní ovoce a zeleninu, abyste si byli jisti, že je místní?

  • farmářské trhy
  • drobní pěstitelé
  • dívat se na popisky v supermarketech odkud ovoce nebo zelenina pochází
  • můžete si některé druhy také vypěstovat doma na zahrádce

Podzimní zelenina a ovoce

  • rozdělení na základě obvyklé doby sklizně.
Název ovoce nebo zeleninyDoba sklizněDoba skladování
cibulekvěten – zářískladuje se po celý rok
mrkevčerven – zářískladuje se po celý rok
bramboryčerven – říjenskladuje se po celý rok
topinamburyzáří – říjen, jaroneskladuje se
celerčervenec – říjenskladuje se po celý rok
červená řepačervenec – říjenskladuje se po celý rok
ředkvičkyduben – říjenlistopad
špenátkvěten – listopadneskladuje se
hlávkový salátkvěten – říjenneskladuje se
květákkvěten – říjenříjen – listopad
mangoldkvěten – listopadneskladuje se
ledový salátkvěten – říjenneskladuje se
kedlubnakvěten – říjenříjen – listopad
bílá ředkevsrpen – říjenříjen – leden
rajčatačerven – říjenříjen – listopad
paprikačervenec – říjenneskladuje se
zelené fazolkyčerven – záříneskladuje se
brokolicečerven – říjenříjen – listopad
cuketačerven – říjenříjen – leden
kapustačerven – listopadlistopad – březen
bílé zelíčerven – listopadlistopad – březen
pekingské zelísrpen – říjenříjen – únor
lilekčervenec – říjenříjen – listopad
dýněčervenec – zářízáří – únor
petrželzáří – říjenříjen – květen
růžičková kapustazáří – únorlistopad – únor
pórekčerven – listopadskladuje se po celý rok
pažitkakvěten – říjenneskladuje se
polníčekduben – prosinecneskladuje se
jablkačervenec – říjenneskladuje se
hruškyčervenec – říjenčervenec – únor
hroznové vínozáří – říjenneskladuje se
broskvečervenec – záříneskladuje se
nektarinkyčervenec – záříneskladuje se
ořechyzáří – listopadskladují se po celý rok

Komentáře

3 komentáře
  1. Šárka Chottová

    • 26. 10. 2017 v 11:49

    Bez urážky, autor tohoto článku asi nežije ve velkoměstě nebo tu nenakupuje. Farmářské trhy mají zlodějské ceny a o nějakém tom výrazném kvalitativním rozdílu mnohdy nemůže být řeč. Obchodní řetězce „mají kvalitu“ jen v reklamách. Tomu, kdo s ohledem na mladý věk srovnání nemá, může dnešní trh připadat báječný, ale obecně se jen stále zvedají ceny na úkor množství a stále se zhoršující kvality. To, co musíme jíst, se sotva dá nazvat zdravou stravou. My starší už na to dobré jen vzpomínáme.

  2. káč

    • 7. 10. 2013 v 19:28

    jablka se přece skladují

  3. Flaini

    • 15. 11. 2011 v 1:09

    Souhlasím, taky se mi nelíbí zbytečná globalizace na úkor přírodě… ale co naděláme, kdybychom měli jíst jen sezónně, tak od listopadu do května sníme maximálně kysaný zelí a jablka :)