Přinášíme vám 4-dílný seriálek o sezónním ovoci a zelenině. Nakupovat právě sezónní ovoce a zeleninu má nespočet důvodů, které si můžete v článku přečíst a uvědomit si, proč bychom na ně neměly zapomínat před dováženými druhy ovoce zeleniny.
V dnešní době už nikdo nepochybuje o tom, že konzumace ovoce a zeleniny je zdraví prospěšná. Záleží ale také na obsahu vitamínů, minerálních látek a dalších účinných látek, které jednotlivé druhy obsahují. Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby ovoce a zelenina byla vypěstovaná v období, které odpovídá její vegetační době a také aby bylo vypěstováno co nejblíže spotřebiteli.
Podle světové zdravotnické organizace bychom měli denně sníst alespoň pět porcí ovoce a zeleniny. Z toho by měla převažovat konzumace zeleniny 2:1 (tedy cca 400 g zeleniny a 200 g ovoce). Jedna porce představuje množství, které se vejde do hrsti. Nezáleží na tom, zda se jedná o ovoce a zeleninu syrovou či vařenou.
Cesta, kterou ovoce a zelenina urazí od pěstitele na náš stůl, by měla být co nejkratší. Okurka nebo rajče, které si zakoupíte v zimě v supermarketu, musí urazit tisíce kilometrů. Navíc je sbírané nezralé a dozrává většinou při cestě. Tím dochází ke značným ztrátám vitamínů a také spotřeba pohonných hmot není zanedbatelná. Tímto převážením z jedné strany zeměkoule na druhou se vyprodukuje velké množství škodlivých látek. A ačkoliv pak jíme „zdravé ovoce“, tak potom dýcháme nezdravý vzduch. Proto je vhodnější konzumovat ovoce a zeleninu, která pochází z co nejbližšího zdroje, nebo alespoň z domácí produkce.
Nákup sezónního ovoce a zeleniny má nespočet výhod:
- plodiny jsou čerstvé a mají vynikající chuť
- obsahují více vitamínů a důležitých látek
- prodejní ceny jsou nižší
- nebudete podporovat zbytečnou tvorbu emisí, které vznikají transportem zeleniny a ovoce z dalekých zemí
- konzumace sezónní místní zeleniny a ovoce je pro tělo mnohem přirozenější a vhodnější, protože obsahuje látky a živiny, které tělo v daném ročním období potřebuje
Kde nakupovat sezónní ovoce a zeleninu, abyste si byli jisti, že je místní?
- farmářské trhy
- drobní pěstitelé
- dívat se na popisky v supermarketech odkud ovoce nebo zelenina pochází
- můžete si některé druhy také vypěstovat doma na zahrádce
Podzimní zelenina a ovoce
- rozdělení na základě obvyklé doby sklizně.
Název ovoce nebo zeleniny | Doba sklizně | Doba skladování |
cibule | květen – září | skladuje se po celý rok |
mrkev | červen – září | skladuje se po celý rok |
brambory | červen – říjen | skladuje se po celý rok |
topinambury | září – říjen, jaro | neskladuje se |
celer | červenec – říjen | skladuje se po celý rok |
červená řepa | červenec – říjen | skladuje se po celý rok |
ředkvičky | duben – říjen | listopad |
špenát | květen – listopad | neskladuje se |
hlávkový salát | květen – říjen | neskladuje se |
květák | květen – říjen | říjen – listopad |
mangold | květen – listopad | neskladuje se |
ledový salát | květen – říjen | neskladuje se |
kedlubna | květen – říjen | říjen – listopad |
bílá ředkev | srpen – říjen | říjen – leden |
rajčata | červen – říjen | říjen – listopad |
paprika | červenec – říjen | neskladuje se |
zelené fazolky | červen – září | neskladuje se |
brokolice | červen – říjen | říjen – listopad |
cuketa | červen – říjen | říjen – leden |
kapusta | červen – listopad | listopad – březen |
bílé zelí | červen – listopad | listopad – březen |
pekingské zelí | srpen – říjen | říjen – únor |
lilek | červenec – říjen | říjen – listopad |
dýně | červenec – září | září – únor |
petržel | září – říjen | říjen – květen |
růžičková kapusta | září – únor | listopad – únor |
pórek | červen – listopad | skladuje se po celý rok |
pažitka | květen – říjen | neskladuje se |
polníček | duben – prosinec | neskladuje se |
jablka | červenec – říjen | neskladuje se |
hrušky | červenec – říjen | červenec – únor |
hroznové víno | září – říjen | neskladuje se |
broskve | červenec – září | neskladuje se |
nektarinky | červenec – září | neskladuje se |
ořechy | září – listopad | skladují se po celý rok |
Šárka Chottová
Bez urážky, autor tohoto článku asi nežije ve velkoměstě nebo tu nenakupuje. Farmářské trhy mají zlodějské ceny a o nějakém tom výrazném kvalitativním rozdílu mnohdy nemůže být řeč. Obchodní řetězce „mají kvalitu“ jen v reklamách. Tomu, kdo s ohledem na mladý věk srovnání nemá, může dnešní trh připadat báječný, ale obecně se jen stále zvedají ceny na úkor množství a stále se zhoršující kvality. To, co musíme jíst, se sotva dá nazvat zdravou stravou. My starší už na to dobré jen vzpomínáme.
káč
jablka se přece skladují
Flaini
Souhlasím, taky se mi nelíbí zbytečná globalizace na úkor přírodě… ale co naděláme, kdybychom měli jíst jen sezónně, tak od listopadu do května sníme maximálně kysaný zelí a jablka