Zdravá semínka

Štítky:

Článek, který Vás naučí milovat slunečnicová, dýňová, sezamová a lněná semínka. Nejen pro jejich neocenitelné zdravotní účinky, ale i pro jejich výbornou chuť.

Stále častěji zjišťuji, že spousta lidí si zdravou výživu či racionální výživu představuje tak, že jí jen samá semínka, klíčky či kořínky a živí se skoro, jak lidé v pravěku. (Z tohoto důvodu se na zdravou výživu nebo na člověka, který se tak stravuje, mnoho lidí dívá jako na něco nepochopitelného.) To, že o tomhle zdravá výživa není vás tu nehodlám přesvědčovat. Myslím, že na těchto stránkách je zcela evidentní, že si nepředstavuji udržet pevné zdraví (a často nám jde spíše o váhu) tím, že budeme držet diety a jíst jen jednostranně zaměřenou stravu nebo například stále více propagované biopotraviny.

Naopak je zde uznávána rozmanitá strava, která je vyvážená a pestrá, aby do sebe naše tělo „dostalo“ vše to, co potřebuje. Nemluvím o žádném extrému, jedná se o to, že jíst podle zásad zdravé výživy, aniž by „trpěli“ mohou zvládnout všichni. Po tomto výkladu se ale opět dostávám k oněm semínkám, a to proto, že bychom je do našich jídelníčku opravdu zařazovat měli. Ne, jako základ stravování, ale pouze jako obohacení našeho jídelníčku, jak o nové chutě, tak o další prospěšné látky, které se Vám pokusím přiblížit na následujících řádcích.

Upozornění

Nutno říci, že o každém z níže jmenovaných semínek by se dal napsat samotný článek i na několik stran, protože všechna obsahují velké množství látek, díky kterým vykazují mnoho pozitivních účinků na náš organismus. Zde se omezím na ty nejzásadnější, ale v případě vašeho zájmu se v dalších článcích můžu věnovat a rozebrat každé semínko zvlášť.

Obecně o semínkách

Každé z nich obsahuje vysoké množství tuku. Jedná se o tuk, ve formě oleje – odtud také slunečnicový nebo sezamový olej. Tento tuk je ale pro tělo velmi prospěšný. Obsahuje totiž velmi ceněné polynenasycené mastné kyseliny (tzv. PUFA) a konkrétně omega-3 nebo omega-6 polynenasycené mastné kyseliny. Ty se projevují tím, že mají vliv na hladinu cholesterolu, kterou v našem těle dokáží snížit. To znamená, že ochraňují cévy a jsou tak prevencí především proti ateroskleróze. Ale mimo to semínka obsahují i nezanedbatelné množství minerálních látek a to ty, které působí blahodárně zejména na naši kůži a pleť. Ani o vitaminy nejsou tato „semínka zdraví“ ochuzena. Obsahují především vitaminy skupiny B, které se podílejí na naší duševní pohodě. To znamená, že potlačují stres a naopak přináší dobrou náladu. Z dalších významných látek obsahují vlákninu a to ve velkém množství. Tím, nejen že slouží proti zácpě, ale i jako prevence proti vážnějším nemocem jako může být rakovina tlustého střeva. Na závěr obecného shrnutí se zmíním o fytonutrientech, mezi které patří například i antioxidanty, flavonoidy a i fytoestrogeny, které pomáhají v boji proti vážným onemocněním jako rakovina prsu ale i při nemocech ledvin.

Slunečnicová semínka

slunecnice 1
Slunečnicová semínka jsou nejen velmi chutná, ale jsou přímo „nadupaná“ antioxidanty jako je vitamin E a selen. Neutralizují volné radikály, čímž zpomalují proces stárnutí. Obsahují velké množství hořčíku, který pomáhá například při migrénách a astmatu. Konzumace semínek zklidňuje nervy, snižuje krevní tlak, působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám, příznivě působí na pokožku, sliznice a nervový systém. Na tom se podílí mimo jiné vitamin B1. V semínkách jsou omega-6 polynenasycené mastné kyseliny, které jsou právě jedny z těch, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Dýňová semínka

dynova-seminka 1
Dýňová semínka jsou dobře známá pro svůj blahodárný účinek na činnost prostaty. S dýňovými semínky a také s jejich olejem je spojena také prevence proti zánětům močových cest. Největší efekty přinášejí před vypuknutím potíží nebo na jejich počátku. Pozitivní roli sehrávají také jako doplněk klasické léčby.

Dýňová semínka i olej jsou bohaté na zinek a vitamín E. Jsou v nich také přírodní hormonálně účinné látky (kukurbitol) a další složky, které zpomalují stárnutí a působí proti degenerativním procesům.

Díky vysokému zastoupení vitamínů (A, D, B1, B2, B6) a minerálních látek (selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo) působí zejména pozitivně na stav vlasů a kvalitu nehtů. Dále obsahují také cenné nenasycené mastné kyseliny o jejichž účincích už byla řeč. Semínka pomáhají stabilizovat hladinu glukózy v krvi při diabetu.

Při nákupu se můžete setkat s ještě neoloupanými semínky, které poznáte, že jsou ještě jakoby v bílém pouzdře. Ale po jeho odstranění se dostanete k tmavě zeleným semenům.

Sezamová semínka

sesami 1
Se sezamovými semínky se často setkáváme na nejrůznějších druzích pečiva a také ve formě oblíbené sezamové pochoutky – „sezamky“. Vyrábí se z nich i sezamová pasta, která se nazývá Tahini.

Jedná se o malinká drobná semínka bílé či zlatavé barvy, ale ve světě existují i v barvě hnědé a černé, která jsou pak velmi podobná semínkům lněným.

Sezamová semínka jsou považována za jedny z nejzdravějších semínek vůbec. Díky vysokému obsahu karotenu v kombinaci s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou vynikajícím lékem na choroby očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů. Jsou velmi prospěšná k prevenci a léčbě osteoporózy, osteomalacie, zlomenin kostí, chrupavek, páteře a zubů. Vysoký obsah vitaminů B, hořčíku, fosforu a vápníku jsou hodně prospěšné na nervy, tudíž je sezam výborným lékem na neurózy, deprese a psychózy. Je prospěšný především sportovcům, studentům a těžce pracujícím. Zvyšuje imunitu a výrazně zlepšuje látkovou přeměnu. Stejně jako mák, je sezam vysoce prospěšný těhotným a kojícím ženám. Pro vegetariány může být stejně jako jiná semena dobrou náhradou masa.

Lněná semínka

lnena-seminka
Lněné semeno je nejbohatším rostlinným zdrojem kyseliny alfa-linolenové (ALA) a omega-3 polynenasycených kyselin. ALA přijímaná ve stravě se přeměňuje na omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem – kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA), které rovněž podstatně přispívají lidskému zdraví, především svými protizánětlivými účinky a k správnému vývoji mozku u dětí (o jejich pozitivním účinku se můžeme doslechnout i z reklamy na máslo Rama s těmito přidanými kyselinami).

Dalším důležitým zdravotním přínosem lněného semínka jsou fytoestrogeny, známé jako lignany. Lněné semeno je nejbohatším rostlinným zdrojem těchto látek, kterých obsahuje 75 – 750x více než ostatní rostlinné zdroje. Vzhledem k vysokému obsahu aktivních látek se lněné semínko uplatňuje v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, některých typů rakoviny, diabetu a onemocnění jater. Jako pravidelná součást denní stravy přispívají zdraví kostí a posilují imunitní systém, napomáhají prevenci obezity a zmírňují menopauzální symptomy.

Mimo tyto trošku abstraktní účinky se ale lněné semínko využívá jako ideální prostředek proti zácpě. To díky vysokému obsahu vlákniny v těchto semínkách. Dokonce má schopnost tlumit hlad tím, že snižuje glykemický index potravin. Lněné semínko můžete přidávat téměř do čehokoli – do polévek, salátů, masových karbanátků, pečených moučníků či palačinek.

Použití:

Loupaná semínka můžeme chroupat samotné jako oříšky, můžeme je konzumovat v pečivu, kterému dodají výbornou chuť a lépe zasytí. Často se semínka přidávají také do zeleninových salátů a můžeme si jimi vylepšit müsli.

Důležité je semínka dobře rozkousat, protože by mohly projít trávicím traktem bez toho, aniž by si tělo z nich bylo schopno odebrat všechny cenné látky.

Rady

I když jsou všechna zmíněná semínka velmi prospěšná, neměli bychom to s její konzumací přehánět. Je to především proto, že jsou velmi energeticky bohatá díky vysokému obsahu tuku. A tak jejich pravidelná konzumace například v celozrnném nebo vícezrnném pečivu, je naprosto ideální.

Také bychom měli dávat jednoznačně přednost semínkům nesoleným, abychom nekonzumovali nadbytečné množství soli. Dokonce bych dala přednost označení bio při nákupu těchto semínek. Máme tak jistotu, že jim byla věnována náležitá péče, kterou si zaslouží.

A poslední o čem bych se chtěla zmínit jsou velmi oblíbená obalovaná semínka nebo i oříšky v čokoládě, karamelu nebo jogurtu. To pak jejich konzumací spácháme vůči svému tělu více zla než užitku. V tomto „kabátku“ je totiž ukryto mnoho nasycených mastných kyselin a bohužel i transmastných kyselin, o kterých si můžete přečíst v jednom z článků, který jim byl věnován. Mimo tyto velmi škodlivé látky je v něm obsaženo i dost cukru, a za to nám tělo moc nepoděkuje. Takže radím konzumovat semínka v jejich přírodním nesoleném a nepraženém stavu a uvidíte, že i tak jsou výborné.

Informace čerpány z: www.kwz.cz, www.magazinzdravi.cz, www.agronavigator.cz, www.zdravi.idnes.cz

Štítky:

Komentáře

9 komentářů
  1. Magdalena

    • 2. 11. 2016 v 15:05

    Nekde jsem četla ,že časté užívaní lněných semínek a lněného oleje přispívá k rakovině.Já užívám lněné semínko zalité vařící vodou přidám skořici a med a užívam před večer. Jak nejlépe připravit lněné semínko pro denní užití ?Lněné semínko pomáha v prevenci rakoviny prsu jak nejlépe užívat při prevenci? Je lepší rozdrtit a zalít vodou nebo konzumovat rozemleté?Děkuji .M

  2. Vlastik

    • 21. 5. 2016 v 12:15

    Dobrá je kůra trvajcí 3 týdny . Lněné semínko rozemlít ( jednu lžíci ) a smíchat s např.1,dcl kefírem denně. Pročistí střeva . Nezapomínat ale na pitný režim , udává se až 2,5 l .

  3. jaroslav

    • 25. 6. 2013 v 12:40

    semínka

    • 12. 1. 2012 v 19:41

    Dobrý den,
    důvodem této informace, je zřejmě fakt, že lněné semínko je zdrojem nerozpustné vlákniny. A tedy, že z něj není tím pádem vápník příliš dobře využitelný, jelikož projde trávicím traktem nezměněno. A enzymy se k vápníku „nedostanou“, a tak se pak ani nevstřebá.
    Avšak to platí pro většinu rostlinných potravin, kdy zjednoduššeně vláknina (dále fytáty, kys. šťavelová) vytváří s vápníkem nevstřebatelný komplex, který tělo vyloučí.

    Proto je vápník mnohem více využitelný z mléka a mléčných výrobků, kde právě tyto složky potravy nejsou.

    Ale s informací lékarníka, že lněné semínko „obírá“ tělo o vápník, rozhodně nesouhlasím. Tento mechanismus se v těle děje jinými látkami (např. kyselina fosforečná v Coca Cole, nebo fosforečnanové tavící soli v tavených sýrech)

  4. Zdena Bakešová

    • 12. 1. 2012 v 14:20

    Prosím, je pravda, že lněné semínko ubírá vápník v těle? Sdělil mi to lékárník.
    Děkuji.

    • 11. 11. 2011 v 21:23

    Hanko, 1 lžička každý den zcela dostačuje. Hlavně pozor na zobání. Člověk zobe, zobe, zobe a je na konci 100 g pytlíčku. A ačkoliv jsou semínka prospěšná, bohužel energetická hodnota je velmi vysoká. Stačí si představit, že 100 g sluneč. semínek obsahuje okolo 50 g tuku. Což je zhruba tak dostačující množství tuku na celý den pro ženu.

  5. Hanka

    • 1. 11. 2011 v 18:28

    Zajímalo by mně,kolik tedy můžeme těch semínek denně sníst,aby se to neblaze neodrazilo na váze!! :–)))

  6. Jack

    • 28. 11. 2010 v 11:36

    Veškeré enzymy zničím teplotou na 40°C. Semínka je vhodné rozemlet na drticím mlýnku a skladovat v mražáku aby nežlukly. Denně přidávat do salátů.

  7. A. Pařízková

    • 9. 2. 2010 v 17:19

    Zajímalo by mě, co obsahují a jaký vliv na zdraví mají: mák, vlašské a lískové ořechy, pšenice a také luštěniny. Také by bylo dobré vědět, jak se mění účinnost obsažených látek (vitamínů a minerálů) a nenasycených kyselin při tepelném zpracování. Jsou nějaké hraniční teploty, jejichž překročení zničí žádoucí vlastnosti, nebo se jejich ztráta postupně zvyšuje v přímé úměře k růstu teploty a délce vystavení? Zatím vím jen mlhavě to, že se ničí vitamín C. Děkuji za odpověď. AP